Läckande slangar – bot mot storbränder

ANNONS
|

På Klädesholmen ligger de vit- och rödmålade husen tätt. Snart ökar befolkningen i samhället markant när de bofasta får sällskap av sommargäster och turister.

– En brand här skulle kunna få förödande konsekvenser. På sina håll är det bara meter mellan husen och ligger vinden fel skulle en brand kunna sprida sig snabbt, säger Andreas Kjelldal, styrkeledare på räddningstjänsten på Tjörn.

Tjörn har som en av få kommuner i Västsverige köpt in så kallade läckande slangar. Det är vattenslangar med sprinklers, som när de läggs på marken och sätts på skapar en sprutande vattenridå som ska förhindra att elden sprider sig.

ANNONS

– Man kan till exempel lägga dem mellan hus, eller på bryggor i småbåtshamnar mellan båtar. På platser där spridningsrisken är stor, säger styrkeledare Nicklas Appelteg.

Slangarna kostar 14 000 kronor styck och är 20 meter långa. Lagom till årets semestersäsong har man på Tjörn köpt in fyra stycken. Två finns placerade i Skärhamn medan det finns en vardera på Åstol och Klädesholmen.

En viktig del i brandsäkerhetsarbetet är samarbetet med de lokala brandvärnen. Hittills har de lokala insatsgrupperna på Klädesholmen och Åstol utbildats i att använda slangarna.

– Brandvärnen har en betydande uppgift när det gäller de första insatserna. På Åstol har vi till exempel en inställelsetid på 30 minuter, den tiden det tar för oss att ta oss ut dit. Under den tiden kan mycket hända, säger Nicklas Appelteg.

På Klädesholmen är Göte Björkdahl räddningsvärnschef.

– Vi har en prioriteringslista vi går efter. Först och främst handlar det om att rädda liv. I andra hand att få fram vatten och förhindra spridning i väntan på att räddningstjänsten kommer, säger Göte Björkdahl.

Om allt går enligt planerna kommer de nya slangarna även att finns på Dyrön och Härön så småningom.

ANNONS