Kyrkan i Mölndal vill erbjuda husrum

ANNONS
|

När Susanne Rappmann fick samtalet från Mölndals stad i förra veckan var läget akut. På en vecka hade kommunen tagit emot fler ensamkommande barn och ungdomar än någon annan kommun i landet. Mer än 200 barn och unga hade anlänt på en vecka. Behovet av platser är akut och kommunen har vädjat om hjälp från flera olika håll, bland annat från Svenska kyrkan.

–Det är så oerhört få av världens flyktingar som når oss. Om man tittar på flygbilder över flyktingläger i Jordanien eller Turkiet. Det är inte så många som ens tar sig över Medelhavet. Det är viktigt med de perspektiven tycker jag. Vi kan i alla fall erbjuda dem som kommer hit någonstans att bo, säger kyrkoherde Susanne Rappmann.

ANNONS

Mölndal fungerar som en av nio ankomstkommuner i landet. Det betyder att Mölndal ska ge de ensamkommande någonstans att sova tills det att Migrationsverket inom en vecka anvisar till en kommun där de ska bo permanent.

För att klara den akuta situationen öppnade Mölndals stad två egna boenden i början av sommaren. Därutöver drivs två på entreprenad samtidigt som kommunen köper enskilda platser av olika företag.

I förra veckan fick dessutom en stängd förskola i Lindome snabbt omvandlas till tillfälligt boende och hyser nu åtta killar i 15-årsåldern där.

Kyrkan hoppas nu kunna erbjuda sovplatser för upp till femton barn och ungdomar. Susanne Rappman har bland annat föreslagit en lokal som i dag används som uppehållsrum för ungdomar i kyrkans verksamhet.

–Här tänker vi att i alla fall några ungdomar skulle kunna bo. Vi har föreslagit flera olika lokaler och nu väntar vi bara på att räddningstjänsten ska godkänna dem, säger Susanne Rappmann.

Tidigare i veckan gick Svenska kyrkan, tillsammans med ledare för kyrkor i Danmark, Norge, Finland och Island och Sverige ut i ett gemensamt upprop, för att uppmana kristna organisationer att ta sitt ansvar och hjälpa de flyktingar som söker sig till Europa. Även om det inte var anledningen till att Svenska kyrkan i Mölndal nu erbjuder boendeplatser så delar Susanne Rappmann deras uppfattning.

ANNONS

–De ligger i linje med vad det innebär att vara kyrka. Att öppna sina dörrar för den som är utsatt. Vi pratade om medmänsklighet här i kyrkan i söndags och jag tänker att vi kan inte bara prata. Vi måste göra någonting också, säger Susanne Rappmann.

Utöver de platser som kyrkan nu tror sig kunna erbjuda så hoppas Susanne Rappmann att man ska kunna erbjuda mer för att underlätta för ensamkommande barn och unga som kommer till Mölndal.

–Det bästa vore om de unga som kommer hit skulle kunna träffa de unga som finns i vår verksamhet. Vi vill ju att de ska bli en del av vårt samhälle. För del är det kanske naturligt att komma till en kyrka, för andra känns det säkert konstigt och det får man respektera.

ANNONS