Roger Larsson, ordförande i det lokala partiet Kungsbackaborna, ser fram emot stadens 600-årsfirande nästa år.
Roger Larsson, ordförande i det lokala partiet Kungsbackaborna, ser fram emot stadens 600-årsfirande nästa år.

Kungsbacka fyller snart 600 år

ANNONS
|

Tvisten om hur gammalt Kungsbacka egentligen är har avgjorts. Ringdomare är Adam von Schéele, historiker och verksam vid historiska institutionen vid Göteborgs universitet. I våras fick han uppdrag av kommunledningen att definitivt bestämma Kungsbacka stads ålder.

Hans uppgift var att i första hand slå fast året för stadsrättigheter - men det låter sig inte göras. Det finns helt enkelt inget stadsprivilegiebrev för Kungsbacka från medeltiden.

- Detta är inget unikt för Kungsbacka. I själva verket saknar vi medeltida privilegiebrev från de flesta städer som existerade i Sverige före 1520-talet, säger Adam von Schéele.

Vill flytta staden till Halmstad

ANNONS

Det äldsta dokument som uttryckligen nämner Kungsbacka som stad är från tidigt 1500-tal. I en "optegnelsesbog" från den danske kung Hans regeringstid (1481-1513) står det att några "kopstaeder" däribland "Kongesbacka"ska flytta in till Halmstaede.

- Centralmakten gjorde alltså ett föga framgångsrikt försök att lägga ner flera av Hallands städer och koncentrera stadsfunktionerna till Halmstad, berättar Adam von Schéele.

Staden fick slutligen tillbaka stadsprivilegierna 1582, därför firade Kungsbacka 400-årsjubileum för 25 års sedan, 1982.

Men staden har nu visat sig vara minst 175 år äldre. Ett dokument över en fastighetsaffär, som Fjäråsbon, amatörforskaren och heraldikern Owe Wennerholm hittade för några år sedan i Uppsala universitetsbibliotek, daterad till den 13 december 1408 är det äldsta nedskrivna som indirekt beskriver Kungsbacka som stad.

Namnet nämndes 1366

Adam von Schéele håller med Owe Wennerholm och anser att köpebrevet "troliggör ortens ställning som stad".

- Den springande punkten är omnämnandet av två "bymen", Ewind Bwk och Orm Bwk. Det danska byman motsvarar det svenska "borgare". Finns det "bymen", så finns det en stad, säger Adam von Schéele.

Namnet "Koningsbakkae" nämns för första gången 1366 och avser befästningen, Kungsbackahus, beläget mellan Kungsbackaån och Söderån (dagens Skansen).

- Förmodligen har stadsliknande funktioner successivt vuxit fram i anslutning till Kungsbackahus under slutet av 1300-talet, så att vi under tidigt 1400-tal kan tala om en stad.

ANNONS

Skillnaden mellan stad och land under medeltiden var att i staden fanns handel och hantverk, på landsbygden ägnade sig befolkningen åt jord- och skogsbruk. För att sälja sina produkter tvingades bönderna till marknaden i staden, där togs det ut tullar, skatter och avgifter.

För en historiker är det inte avgörande att hitta ett stadsprivilegiebrev för att bestämma en stads ålder.

- Jönköping har det äldsta bevarade privilegiebrevet från den 18 maj 1284. Men det finns inte någon som på allvar skulle hävda att Jönköping är den äldsta staden i landet. I själva verket tillhör den småländska metropolen knappt ens de tio äldsta, säger Adam von Schéele.

Sätter staden på kartan

Om Kungsbacka ska fira sin uppkomst, bör födelsedagen som firas vara den 13 december 1408, anser den historiska expertisen.

- Men det är framförallt en politisk fråga. Stadsjubileer är en trend som växer. Firande sätter en stad på kartan och ger möjlighet att ordna olika arrangemang. För Kungsbackas del är det rimligt att fira 600-årsjubileum nästa år, med en topp antingen på S:t Gertrudsdagen den 17 mars eller Lucia-dagen den 13 december.

Kungsbacka:

ANNONS