Kungälv har lägst ungdomsarbetslöshet

Färsk statistik från Arbetsförmedlingen visar att Kungälv har Västsveriges lägsta ungdomsarbetslöshet. I december var 3,3 procent av 18–24-åringarna i kommunen arbetslösa.

ANNONS
|

Siffran är extremt låg även i ett nationellt perspektiv. Bara ett par kommuner i Stockholmsområdet kan ståta med mindre andel arbetslösa ungdomar.

–Anledningen till att just vi lyckats så bra är det gemensamma arbete som vi gör i Kungälv. Vi har skapat fina lättillgängliga resurser som arbetslösa direkt kan vända sig till, säger Jonas Arngården, sektorschef för arbetsliv och stöd i Kungälvs kommun i ett pressmeddelande.

Kungälv har historiskt ofta legat bra till i kommunjämförelser på arbetsmarknadsområdet. De aktuella siffrorna – som avser öppet arbetslösa och deltagare i arbetsmarknadsåtgärder i december månad 2015 – är en förbättring med nästan tre procentenheter jämfört med samma månad året före.

ANNONS

3,3 procent arbetslösa gör att Kungälv är obestridlig etta när man listar kommunerna i Västra Götaland och Halland. I GP:s utgivningsområde märks jämförelsevis positiva siffror också i Öckerö kommun med 4,3 procent, Tjörn med 4,8 och Mölndal med 5,5 procent arbetslösa 18–24-åringar.

De högsta noteringarna i Göteborgsområdet återfinns i Göteborg och Alingsås, där nästan exakt var tionde ungdom är öppet arbetslös eller i en arbetsmarknadsåtgärd.

Även på listan över den totala arbetslösheten är det Kungälv och Öckerö som redovisar lägst siffror i Västsverige, visar decemberstatistiken från Arbetsförmedlingen.

ANNONS