Krog får rätt om musikförbud

ANNONS
|

Grannar har länge klagat på störande musik från krogar i centrala Kungsbacka och i april tog nämnden för miljö- och hälsoskydd beslutet att förbjuda Restaurang Ester att spela musik överhuvudtaget. Förbudet skulle gälla tills restaurangen vidtagit lämpliga åtgärder. Ägaren Aziz Acar överklagade till länsstyrelsen som i väntan på en dom stoppade förbudet genom så kallad inhibition.

Nu har länsstyrelsen avgjort ärendet och upphäver nämndens beslut. Totalförbudet var en mer långtgående åtgärd än nödvändigt, istället hade det räckt att förbjuda Ester att spela musik över en viss ljudnivå och förena det med vite, anser länsstyrelsen

ANNONS

För Aziz Acar är domen ett glädjande besked.

– Det känns fantastiskt skönt och det är en stor lättnad. Jag har varit länge i branschen och visste från början att kommunens agerande var fel.

Enligt överenskommelsen med Kungsbacka kommun måste Restaurang Ester nu hålla en ljudnivå på max 90 decibel. Bakgrunden till musikförbudet var att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde en oanmäld mätning där ljudnivån överskred den gränsen. Aziz Acar tycker att kommunen borde ha haft en dialog med honom innan beslutet om musikförbud fattades och får stöd av länsstyrelsen i sin kritik.

Restaurangägaren berättar att musikförbudet inneburit en stor ekonomisk påfrestning. Dels förlorade Esters intäkter under den period man inte fick spela musik, dels har stora investeringar gjorts i lokalerna för att sänka ljudnivån.

– Totalt handlar det om cirka en miljon kronor. Vi har bland annat isolerat och byggt en ny dörrsluss.

Frågan skickas nu tillbaka till nämnden för miljö- och hälsoskydd, men ordförande Christian Johansson (M), kan ännu inte svara på om nämnden kommer att överklaga.

ANNONS

– Jag har precis fått domen och nu måste vi titta ordentligt på det här. Vi behöver också se vilka åtgärder verksamheten gjort.

Tycker du fortfarande att totalförbud var en rimlig åtgärd?

– Ja, beslutet grundades på uppgifter om att musiken var så hög att människor riskerade att skadas. Men vi kunde nog ha kommunicerat det bättre.

ANNONS