Flera föräldrar är sedan länge missnöjda med att Orust kommun inte tillgodoser deras barns behov av rätt stöd. Linda Bylin och Lena Börjesson är två av dem.
Flera föräldrar är sedan länge missnöjda med att Orust kommun inte tillgodoser deras barns behov av rätt stöd. Linda Bylin och Lena Börjesson är två av dem.

Kritiska till skolbesparingar

ANNONS
|

– Min son frågar mig varför han ska gå till skolan om han ändå inte blir godkänd. Den politiska ledningen och skolledningen måste vakna. Som det är nu skjuter man bara problemen framåt, säger Linda Bylin.

Hon har en son som går i åttonde klass på Ellös skola. Sonen har dyslexi och Linda Bylin har kämpat under hela hans skolgång för hans rätt till hjälp och stöd. Sonen har fått hjälp av elevassistenter i omgångar men just nu har han ingen sådan hjälp.

– Assistenter har funnits och plockats bort i omgångar. Det har fungerat med assistent men inte utan. Men på skolan säger man att det räcker med andra hjälpmedel som finns, vilket är helt fel, säger Linda Bylin.

ANNONS

Lena Börjesson har en dotter som går i samma klass. Hon berättar att en lärare uppmärksammade redan i lågstadiet att hennes dotters behov behövde utredas. Det är först nu, flera år senare, som det sker.

– Det är så dags nu. Tanken finns där hela tiden, att hon kanske inte kommer att komma in på gymnasiet för att hon inte har fått hjälp tidigare, säger Lena Börjesson.

Föräldrarna vittnar också om allmän oro och stök på flera skolor. Flera allvarliga händelser med våld och skadegörelse har förekommit.

– Det blir bara värre och värre och värre. Min känsla är att det snart blir upplopp. Det saknas engagemang och vuxennärvaro och så ska man dra ner ännu mer, säger Linda Bylin.

Just nu pågår arbetet med att omplacera elevassistenterna, vilket ska vara klart under våren.

– Så här är det, tyvärr. I dag lägger vi för mycket pengar på lokaler. Men vi måste anpassa oss till budgeten. Men vi kommer inte att tulla på lärartätheten, säger Kristina Svensson (MP), ordförande i utskottet för lärande.

Hur ska lärarna kunna göra sitt jobb, och barnens behov tillgodoses utan assistenter?

ANNONS

– Eleverna ska inte komma i kläm på grund av detta. Det blir rektorernas jobb att fördela de resurser som finns. Men det finns sätt att lösa det. Man kan till exempel organisera undervisningen schema­mässigt så att lärare frigörs och går in och stöttar varandra.

Kristina Svenssons uppfattning om skolsituationen skiljer sig en del från föräldrarnas.

– Jag har min bild av verkligheten och vill inte tona ner deras upplevelser. Men det är lätt att man som förälder förstorar upp saker. Vi måste kunna prata med varandra. Det finns lösningar samtidigt som vi måste hålla budgeten, säger Kristina Svensson.

Hälften av de totalt 20 elevassistenterna i skolorna på Orust kommer att försvinna under våren. De kommer att erbjudas arbete inom någon annan förvaltning i kommunen.

Ängås skola försvinner tre. Henåns skola (som i dag bedriver verksamhet i Ellös) blir av med fyra. Från särskolan som också finns i Ellös försvinner två och i Varekil försvinner en assistent.

ANNONS