Annica Gustafsson som bor på Kållekärrs serviceboende tycker att det nu mer känns som ett fängelse.
Annica Gustafsson som bor på Kållekärrs serviceboende tycker att det nu mer känns som ett fängelse.

Kritisk mot gruppboendet

ANNONS
|

– När jag flyttade hit för två år sedan var det lättsammare. Nu är det som ett fängelse. Ekonomi och besparingar får styra överallt, säger Annica Gustafsson.

Hon är en av sex personer som bor i gruppbostaden. I en skrivelse upplyser hon ansvariga tjänstemän och politiker i Tjörns kommun om situationen och vädjar om en förändring. Fyra andra boende har också skrivit under.

Droppen var när de blev av med sin buss tidigare i höstas.

– Innan kunde vi göra spontana saker, som att åka och fika. Vi åkte även till biblioteket varje tisdag. Nu måste vi istället ringa eller mejla lång tid innan och boka. Det blir mycket krångligare och tar tid. För människor med psykisk ohälsa är det jätteviktigt att kunna komma ut i samhället, säger hon.

ANNONS

Annica Gustafsson har lidit av psykisk ohälsa i flera år och blir ibland väldigt orolig. Att det inte längre finns någon sovande jour på natten är hon mycket kritisk till.

– Förut var det alltid någon här och det gjorde att jag kände mig trygg. Nu finns i och för sig nattpatrullen om man larmar. Men vad händer om de har fullt upp någon annanstans om det händer någonting här.

Aktiviteterna har blivit mer planerade och förutsägbara på sistone. På de boendes schema kan man läsa att det så gott som varje förmiddag är promenad och tidningsläsning som gäller. Tv:n i det gemensamma utrymmet sätts på klockan 18. Och på fredagar och lördagar infaller den så kallade mysstunden.

– Det blir löjligt när vi, personer som är mellan 30 och 60 år gamla, ska följa med personalen till affären för att köpa chokladpudding och vispgrädde och sedan ingenting mer, säger Annica Gustafsson.

Enhetschefen för boendet, Taija Holmberg, bekräftar att verksamheten har förändrats på flera punkter.

– Vi beslutade efter en utvärdering att ta bort den sovande jouren på natten. Det har faktiskt blivit bättre efter det. Och bussen användes max tre gånger i veckan. Vi hade en översyn av kommunens bussar och bilar och nu använder vi kommunens resurser på ett bättre sätt, säger hon.

ANNONS

Hon har även en förklaring till varför reglerna blivit striktare.

– Reglerna har utvecklats över tid och mycket beror på osämja som uppstått mellan brukare, säger Taija Holmberg.

Reidun Lorentzon (KD), ordförande i socialnämnden på Tjörn, tycker att verksamheten fungerar bra.

– Vad jag vet så gör den det. Vi har inte haft klagomål tidigare. Men finns det så måste vi givetvis ta upp det till diskussion, säger hon.

Har verksamheten tillräckliga resurser?

– Vi får våra miljoner som vi fördelar efter bästa förmåga så att alla ska få en så bra vård som möjligt, säger Reidun Lorentzon.

MISSNÖJD. Annica Gustafsson som bor på Kållekärrs serviceboende tycker att det nu mer känns som ett fängelse.

Boende för vuxna med psykiska funktionshinder och/eller psykisk ohälsa. Verksamheten lyder under Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Det innebär bland annat att de boende ska få stöd och hjälp med att påverka och forma sin egen vardag.

På boendets hemsida står det att: ”Verksamhetens ledord är respekt och inflytande. Personalen arbetar för att de boende ska känna trygghet och vara en del i samhället.”

ANNONS