Kräver dyr ursäkt

ANNONS
|

Det var i början av oktober som kommunstyrelsens ordförande Anders Holmensköld (M) uttalade att han inte längre hade förtroende för Lars Wallberg (FP) som är kommunens representant i Marstrands kulturbadhus AB:s styrelse.

Senare beslutade en majoritet i kommunstyrelsen att Holmensköld skulle ge Wallberg en offentlig ursäkt och att en arbetsgrupp skulle titta närmare på vad som hänt.

Nu är arbetsgruppens utredning klar. Den kommer fram till att Lars Wallberg förvisso hade missat flera sammanträden, men bara ett styrelsemöte.

Arbetsgruppen, bestående av fem fritidspolitiker, har träffats vid fyra tillfällen. Förutom att tjänstemän på kommunen ägnat flera arbetstimmar åt ärendet kan politikerna i arbetsgruppen begära ersättning för minst 80 timmars arbete enligt kommunens arvodesregler. Det blir drygt 12 000 kronor.

ANNONS

Är det rimligt att tillsätta en arbetsgrupp för att lösa detta?

– Ja, absolut. När det kommer in en skrivelse och kommunstyrelsens ordförande agerar överilat och ogenomtänkt då får styrelsen agera. Det är beklagligt men det är så det är, säger oppositionsrådet Miguel Odhner (S).

Var det rätt av kommunstyrelsen att besluta om att någon ska be om ursäkt?

– Det får arbetsgruppen som skrev rapporten svara på. Jag var inte med på det sista mötet, säger Miguel Odhner.

På kommunstyrelsens möte för några veckor sedan ändrade den styrande majoriteten sitt beslut från att Anders Holmensköld ska be om ursäkt till att han bör göra det. Ett beslut Holmensköld kommer att överklaga till förvaltningsrätten.

– Här har man satt sig över landets grundlagar och demokratin genom att besluta vad jag får säga eller inte, säger Holmensköld.

Är det rimligt att driva en sådan här fråga i förvaltningsrätten?

– Ja, att fatta beslut om att jag ska be om ursäkt är inte förenligt med den kommunala beslutskompetensen och visar på ett allvarligt attitydproblem. Det är ett juridiskt extremt fall som jag tycker är jätte­viktigt att förvaltningsrätten får titta på, säger Anders Holmensköld.

Marstrands kulturbadhus AB driver och ska utveckla varmbadhuset Båtellet på Marstrand. Det var bolagets majoritetsägare som skrivit till Anders Holmensköld (M) och berättat att Lars Wallberg (FP) inte skött sina åtaganden, bland annat genom att inte delta i styrelsemöten. Anders Holmensköld bad då Wallberg att avgå.

En majoritet i kommunstyrelsen bestående av partierna S, FP, UP, MP och V uttalade förtroende för Wallberg och begärde att arbetsgruppen skulle tillsättas. I samband med kommunstyrelsemötet, i mitten av oktober, beslutade samma majoritet att Anders Holmensköld skulle ge Wallberg en offentlig ursäkt.

ANNONS