Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Britta Nyström på kultur och fritid i Kungsbacka, tycker att det är ett spännande konstprojekt som Göteborgsregionen har på gång. BIld: Karina Hansson
Britta Nyström på kultur och fritid i Kungsbacka, tycker att det är ett spännande konstprojekt som Göteborgsregionen har på gång. BIld: Karina Hansson

Konst mot oro och för mod

Rädsla och tystnad eller mod och motstånd? Fyra konstnärer ställer ut i tolv kommuner för att sätta fokus på yttrandefrihet och demokrati.

Under våren kommer fyra svenska och internationella konstnärer delta i ett konstprojekt som tar upp frågor som vad som händer när oro och negativa krafter tar över samhällsdebatten. Vad händer med demokratin om konstnärer och journalister tystnar på grund av rädsla och hot? Syftet med projektet är att i stället för att oro och rädsla ska smitta av sig så ska modet ta över och spridas genom konst. 

De fyra konstnärerna, som valts ut av curatorn Jörgen Svensson, kommer att skapa varsitt verk på temat yttrandefrihet, mod, rädsla och demokrati där ett konstverk i taget visas samtidigt i tolv kommuner i Göteborgsregionen. 

Mölndalsbaserade konstnären Nina Bondeson är en av konstnärerna som deltar i projektet.

Varför behövs en sådan här utställning?
– Ja, det är bara att titta ut i världen där repressiva regeringar kommer till makten och ger sig på konstnärer, journalister och andra som försöker upprätthålla det fria ordet.

Nina Bondesons verk kommer att visas i alla kommunerna från 5 april och själv ska hon närvara vid vernissagerna i Kungsbacka och Mölndal.

Har du själv utsatts för hot av något slag?
– Nej, inte personligen men mina närmaste kollegor har det, men själv har jag inte råkat ut för något aggressivt.

Det politiska ställningstagandet i Nina Bondesons konst är enligt henne det faktum att hon gör konst, innehållet är i sig inte politiskt men många av hennes bilder är mångbottnade.
– Mina bilder blir inte så där svart på vitt, säger hon, men visst har folk blivit upprörda över mina bilder, men det ligger ofta hos betraktaren själv.

Kungsbacka är en av de tolv kommuner som är med i konstprojektet Smittande oro och mod.
– Det är ett väldigt spännande konstprojekt, säger Britta Nyström, på kultur och fritidsförvaltningen i Kungsbacka och läser ur en bok av Ellen Key från tidigt 1900-tal.

I den skriver författaren att det i slutet av 1800-talet var lite si och så med yttrandefrihet och demokrati och att man måste värna den för att inte den ska gå förlorad.

– Det är aktuellt i dag men nu har vi ett annat samhälle som vi måste lära oss att hantera, säger hon och syftar på det snabba sätt på vilket människor i dag kan uttrycka sina hot och sitt hat.

– Det är ett ämne som ligger i tiden i och med att vi firade 250 år med tryckfrihetsförordningen förra året. Vi måste ständigt värna demokratin och diskutera den i vardagen. Det här är ett sätt att prata om den kring bilderna, säger Britta Nyström.

Projektet är sprunget ur ett möte med kulturtjänstepersoner i de tolv kommunerna i Göteborgsregionen som efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris i januari 2015 kände att de ville göra något.

Frågorna de ställde sig var vad händer om konstnärer och journalister tystas? Vad händer med vår yttrandefrihet och demokrati? Och vad vågar vi visa? Då föddes idén om att göra ett projekt för att kunna utbyta erfarenheter och hålla frågorna levande.

Den 1 februari kommer de tolv kommunerna i Göteborgsregionen att exakt klockan 12 avtäcka konstverket av den israeliska konstnären Esther Shalev-Gerz som är först ut.
Kungsbacka har ett gediget program kopplat till konstprojektet som ska pågå från 1 februari till 16 maj. Förutom invigningen kommer flera seminarier, föreläsningar, föreställningar att hållas på temat. 
 

Fakta: Smittade oro och mod

  • Fyra konstnärer, Esther Shalev-Gerz (Litauen/Israel/Frankrike), Kendell Geers (Sydafrika/Belgien), Nina Bondeson (Sverige), Carl Michael von Hausswolff (Sverige) ställer ut ett konstverk var på temat yttrandefrihet, mod, rädsla och demokrati i Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.
  • Projektet pågår från 1 februari till 16 maj.

För mer information www.smittandeoromod.se

Mest läst