Hamnkapten Thomas Alexandersson är en av dem som varit med och arbetat med frågan.
Hamnkapten Thomas Alexandersson är en av dem som varit med och arbetat med frågan.

Kommunhamn kan bli privat

Den stora kommunala hamnen i Stenungsund kan överlåtas till en privat entreprenör. På måndag landar frågan hos politikerna.

ANNONS
|

Hamnkapten Thomas Alexandersson, i dag kommunalt anställd, är en av dem som varit med och arbetat med frågan.

Han ser positivt på att ett privat företag tar över driften av hamnen, med en årlig omsättning på knappt tre miljoner kronor.

– Det är ett företag som har varit väldigt intresserat och det är därför man har gått vidare och tittat på detta. Företaget har sagt att de vill ta över oss som jobbar med hamnen i dag, säger Thomas Alexandersson.

Hamnkaptenen pekar på att det skulle kunna bli lättare att få loss pengar till förbättrad service och en allmän upprustning av hamnområdet. Som exempel nämner han ett privat företag skulle kunna utveckla nya tjänster som inte finns i dag.

ANNONS

– Det finns en del som skulle vilja kunna lämna sin båt i hamnen på hösten, få den upptagen och förvarad och sedan isatt igen på våren. Sedan handlar det om sådana saker som el på bryggorna och elmätare till varje båtplats, säger han.

Varför skulle inte kommunen kunna göra den typen av satsningar på egen hand?

– Det skulle man naturligtvis kunna. Men i kommunen finns det väldigt mycket andra behov av pengar. Skolor, äldreboenden, och allt annat, säger Thomas Alexandersson.

Det är politikerna i kommunfullmäktige som delat ut uppdraget att utreda en privat drift av Stenungsunds hamn. Utredningen, som presenteras i kommunstyrelsens personal- och ekonomiutskott på måndag, landar i slutsatsen att politikerna bör ge klartecken för en upphandling.

Slutmålet är att ett företag eller en förening arrenderar hamnen under en period på åtminstone 20 år.

– Då gäller det att man är väldigt noga när man skriver avtal. Det finns exempel när ett företag har tagit över och sedan snabbt krävt väldigt höga kontantinsatser på varje båtplats, annars sägs platserna upp, säger hamnkapten Thomas Alexandersson.

Bo Pettersson (S), oppositionsråd i Stenungsunds kommun, är i stora drag positiv.

– Jag går in i det här med ett öppet sinne. En privat entreprenör skulle inte vara lika låst som kommunen är när det gäller hur hamnen ska drivas, säger han.

ANNONS

Bo Pettersson konstaterar att det är svårt att redan nu utvärdera ekonomin kring en privatisering. Men han anser att hamnen inte direkt varit en kassako för kommunen.

– Hamnen har inte alltid fått ekonomin att gå ihop. För mig är det viktigt att skattebetalarna inte ska bekosta båtplatser, säger oppositionsrådet.

Fakta: 600 platser

Den kommunala hamnen i Stenungsund har ungefär 600 fasta båtplatser. De är fullbelagda och ungefär 500 båtägare står i kö för en plats.

I hamnen ingår också gästplatser för uppskattningsvis ett 80-tal båtar.

I hamnen arbetar för närvarande sex personer fördelade på 3,5 heltidstjänster.

Hamnen organiserar strandstädningen i Stenungsunds kommun och är också en part i olika projekt för att ge jobberfarenhet åt personer som är långt från arbetsmarknaden.

ANNONS