Kommunen pressades av nätbedragare

Vänersborgs kommun har utsatts för utpressning efter ett dataintrång. Ett datavirus låste en anställds dokument och en lösensumma begärdes för att låsa upp dem.

ANNONS
|

– Det här är kriminellt och något som vi inte godtar, säger kommunens it-chef Jörgen Haglund, till TTELA.

Det var för några veckor sedan som en anställd på kommunen öppnade en fil som kommit via e-post från en bekant. Filen visade sig innehålla skadlig kod, ett datavirus av en typ som kallas ransomware.

Medarbetarens dokument på kommunens nätverk och på en extern hårddisk krypterades, döptes om och gick inte att låsa upp.

– Så fort vi fick veta detta så isolerade vi datorn från det övriga nätverket, säger Jörgen Haglund.

Koden innehöll även ett meddelande om hur man skulle gå till väga för att få dokumenten upplåsta igen.

ANNONS

– Det handlade initialt om att betala 500 dollar i bitcoins, säger Jörgen Haglund.

Några pengar betalades dock inte ut.

– Vi betalar inga lösensummor, säger Jörgen Haglund.

Dokumenten på nätverket kunde återställas redan samma dag eftersom de fanns som back up, men filerna på den externa hårddisken har inte kunnat räddas då de inte fanns lagrade som kopior någon annanstans.

På den externa hårddisken fanns bilder som den drabbade medarbetaren tagit i tjänsten.

– Det var inga viktiga eller känsliga dokument, säger Jörgen Haglund.

Han säger att Vänersborgs kommun har en hög it-säkerhet, och att man ständigt jobbar med att hålla sig uppdaterade med de senaste tekniska säkerhetslösningarna.

– Vi har en god säkerhet som jag känner mig trygg med, säger han.

Men mot den här typen av angrepp är det svårt att helt skydda sig. När filen kommer från en till synes bekant är det lätt att den enskilda medarbetaren klickar på den – till skillnad från de bedragarmejl vi vant oss vid att känna igen från avsändare som utger sig för att vara banker eller annat.

För att vara helt säker skulle man behöva virussöka dokumenten redan innan de tar sig in i nätverket.

– Det finns ingen antivirusmotor som klarar av det, åtminstone inte till en kostnad som vore försvarbar, säger Jörgen Haglund.

ANNONS

Händelsen är polisanmäld.

– Jag har hört mig för och fått en bild av att den här typen av angrepp är ganska vanliga, men det är första gången det händer oss på Vänersborgs kommun. Det som skiljer oss från andra är att vi har gjort en polisanmälan, säger Jörgen Haglund.

ANNONS