Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
SMHI varnar nu för att det kan bli halt på de västsvenska vägarna under onsdagskvällen och natten mot torsdagen. Bild: Johnny Samuelsson

Klass 1-varningar för plötslig ishalka

SMHI går nu ut och varnar för plötslig ishalka i hela Västsverige. Enligt varningarna riskerar nederbörd att frysa på kalla vägbanor under kvällen och natten. .

Varningarna gäller för hela Bohuslän, Göteborg, Dalsland och Västergötlands inland. Regn som fallit under dagen riskerar nu att frysa på vägbanorna när temperaturerna sjunker under kvällen och natten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt SMHI finns det även risk för att det kommer att falla underkylt regn vilket riskerar att göra vägarna hala även om temperaturen på själva vägbanorna inte faller ner till minusgrader.

Christoffer Hallgren är meteorolog på vädertjänsten Foreca. Enligt prognoserna är risken för en omfattande halka i Västsverige ändå begränsad.

– Vi kommer få ett gråmulet väder vilket förmodligen gör att temperaturerna inte kommer att sjunka till minusgrader vare sig i luften eller på vägbanorna. Men på flera håll handlar det om tiondelar från minusgrader och det har ju hänt att prognoserna inte alltid är helt riktiga, säger Hallgren.

Meteorolog betonar också att det kan finnas lokala variationer med så kallade köldhål som kan göra att det fryser på och blir halt på olika håll längs de västsvenska vägarna.

Störst risk för halka är det enligt Hallgren i norra Bohuslän och i Dalsland samt lite längre in i landet runt Borås och Sjuhäradsbygden.

Mest läst