Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Klass 1-varning för mycket hårda vindar

  SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar, tågtrafiken har stoppats i delar av Västsverige och hastighetsgränsen på Uddevallabron är sänkt.

  Julfirare i Västsverige har fått känna på blåst under annandagen. SMHI utfärdade en klass-1 varning för mycket hårda vindbyar i Göteborg, Västra Götalands län och Bohuslän. Enligt Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca, kommer vindarna att tillta i styrka.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Under kvällen väntas en ökning till mycket hårda vindbyar, då kommer det att blåsa över 20 meter per sekund, säger hon.

  Uddevallabron avstängd

  Under eftermiddagen stängdes Uddevallabron av i en och en halv timme på grund av den kraftiga blåsten. Vid 17.30 kunde den dock öppnas igen – med sänkt hastighetsbegränsning.

  Normalt får man köra i 110 kilometer i timmen, men vid 21-tiden låg hastighetsgränsen på 90 kilometer i timmen.

  Som max kan det blåsa upp till 24 meter per sekund, vilket är snubblande nära storm.

  – Man kan helt enkelt vänta sig mycket hårda vindbyar, framförallt i norra Bohuslän. Det kommer kunna bli blåsigt i Göteborg också, men de hårdaste vindarna kommer man få i Bohuslän, säger Ingrid Eronn.

  Blåsigast kommer det vara längs med kusten, men vindarna kommer även ta sig inåt land under kvällen. Framåt natten kommer vindarna att avta.

  – Imorgon ser det inte alls lika blåsigt ut, säger Ingrid Eronn.

  Stopp i tågtrafiken

  Under tisdagsförmiddagen meddelade Trafikverket att det kommer vara stopp i tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad under kvällen på grund av den kraftiga blåsten.

  Från och med klockan 16 och trafikdygnet ut kommer inga tåg att trafikera sträckan, resande hänvisas istället till ersättningsbussar.

  Resenärer kan räkna med längre restid är normalt och uppmanas vända sig till respektive tågbolag för mer information. Under onsdagen väntas tågtrafiken gå enligt tidtabell.

  Översvämningar i Halland

  Även i Halland har det varit blåsigt under tisdagen, dock med något lägre styrka. Däremot tampas södra Halland med höga vattenflöden och översvämningar. SMHI har tidigare utfärdat en klass 2-varning för Lagan.

  – Det är nedre delen av Lagan där det är höga flöden, vilket innebär översvämningar på vissa platser. Det är en jädra massa vatten helt enkelt, säger Ingrid Eronn.

  Och mer regn är att vänta.

  – På onsdagen blir det uppehåll och så kommer det mer regn natten till torsdagen, det fylls på hela tiden. Flöden släpar efter lite grann så det kan hänga kvar ett tag, säger Ingrid Eronn.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.