Kennel anklagad för vanvård

Efter att ägarens barnbarn åkte ut och tog hand om en tik och hennes instängda valpar har historien om kenneln i Varberg gått som en löpeld i sociala medier. Länsstyrelsen utreder nu kennelns lämplighet.

ANNONS
|

När stormen Egon härjade som värst, den 10:e januari, så tänkte de två systrarna på hundarna i sin farmors kennel, skriver Hallands Nyheter.

– Vi visste att de var själva då hon var utomlands och vi visste att strömmen hade gått. Så vi åkte dit med vår mamma för att kolla. Då hittade vi de nio valparna instängda i en källare utan något att ligga på och med bara torrfoder som de var för små för att kunna äta. Tiken, som ska vara med valparna, fanns utomhus i en rastgård. Hon var helt avmagrad, apatisk och kunde inte stå på ena bakbenet.

ANNONS

Läs också: Kennelägaren: "Det är falska anklagelser"

Efter kontakt med Djurskyddet beslutade de att ta med tiken och hennes valpar därifrån och Djurskyddet ordnade med en akuttid hos veterinär.

– Valparna var fulla av mask då de varit tvungna att äta sin egen avföring. Tiken var full av löss och hade en stor tumör i knäleden som gjorde hon inte kunde gå.

Vid ytterligare en röntgen upptäcktes även mörka fläckar i lungorna och det fanns inget annat val än att avliva tiken. Berörd veterinär har inte lov att uttala sig utan ägarens tillstånd, men enligt journalen som finns inlämnad till länsstyrelsen och som därmed är en offentlig handling så beskrivs att hunden varit fortsatt helt apatisk under vistelsen och bara legat still. Veterinären skriver även att skadorna var uppenbart gamla och att ägarna borde ha sökt vård för länge sedan.

– Vi anmälde det till både Svenska kennelklubben, polisen och länsstyrelsen. Men när hon några dagar senare kom hem igen så krävde hon valparna tillbaka. Hon hade polisanmält att vi tagit dem och vi hade inget annat val än att lämna tillbaka dem. Det var då vi skrev om det här på Facebook.

ANNONS

Systrarna berättar att det var mycket tårar, och att de inte kan förstå varför länsstyrelsen inte ingrep.

– Men när de var där och inspekterade så hade hennes bror tillbringat en hel dag med att städa, så då såg det väl mycket bättre ut.

När HN kontaktar länsstyrelsen så berättar djurskyddshandläggare Carina Bengtsson att inget beslut är fattat i frågan ännu.

– Då det inte finns ett beslut om omhändertagande av valparna så finns det ingen laglig möjlighet att ta dem därifrån. Men vi har gjort en kontroll av kenneln och har för avsikt att gå vidare med handläggningen, säger hon.

I rapporten från det besöket, då varken tik eller valpar var på plats, så slår länsstyrelsen fast en rad brister. Flertalet fel på hundkojorna, tiken var inte lämplig att hållas ute, undermåliga skydd, dålig ventilering samt att rastgårdarna saknar miljöberikning är en del av vad som nämns.

– Hon kommer nu att få en tid att komma med synpunkter på vår rapport. Vi kommer även att väga in övrig dokumentation som vi fått in i ärendet, säger Carina Bengtsson.

ANNONS