Katt räddad ur träd – fastnade med sele

Ettåriga katten Lapis fick under lördagsförmiddagen räddas ned från ett fyra meter högt träd i Stenungsund efter att ha fastnat med sin sele bland grenarna.
– Den hade fastnat så att selen snurrat runt halsen och ett ben, säger Andreas Wennberg, insatsledare på räddningstjänsten Södra Bohuslän.

ANNONS
|

Larmet om en katt i nöd kom till räddningstjänsten klockan 10.33.

– Vi fick ett larm om att en katt fastnat med sin sele i ett träd fyra meter upp i luften, säger Andreas Wennberg på räddningstjänsten Södra Bohuslän.

"Fick spel"

Ägaren, Ebba Olofsson, berättar att de var ute och gick på promenad tillsammans när katten plötsligt sprang upp i trädet.

– Vi brukar vara ute och gå lite med jämna mellanrum så han får se något annat än vår inhägnade trädgård, säger hon och fortsätter:

– Och så fick han ett spel for upp i ett träd. Jag vet inte om han jagade efter något men jag hann i alla fall inte få fatt i selen.

ANNONS

Katten Lapis lyckades ta sig en bra bit upp i trädet.

– Han var säkert fyra-fem meter upp i trädet så jag sprang hem för att hämta en stege men den räckte inte för att nå honom, säger hon.

Ringde räddningstjänsten

Hon bestämde sig då för att ringa räddningstjänsten.

– Jag var inte säker på att de hjälpte till med såna här saker men de kom, som tur var, säger hon.

Med hjälp av en stegbil fick brandmännen ner katten på trygg mark igen.

– Det gick bra. Den hade snurrat in sig i selen och var lite skärrad när den kom ner men mår bra i övrigt, säger Andreas Wennberg på Södra Bohusläns räddningstjänst.

Ebba Olofsson berättar att Lapis höll sig lugn under räddningsarbetet och nu är hemma igen.

– Nu mår han jättebra och han ser nöjd ut, skrattar hon.

Kommer du att våga gå ut med honom igen?

– Ja då, det ska jag allt våga, säger hon.

ANNONS