Karlssons vill locka de unga att spela dragspel

Både Slowgold och Bo Kaspers orkester köper sina dragspel från Sveriges ledande dragspelsförsäljare som ligger långt in i Fjärås skogar.

ANNONS
|

På slingriga vägar in i skogarna i Fjärås hittar vi Karlssons Musik AB. Företaget är i dag ledande inom försäljning och service av dragspel i Norden. Det var 1970 som brödernas pappa Invar Karlsson startade försäljning av begagnade dragspel hemma på gården.

Marknaden för dragspel var som störst på 50- och 70-talen och i Sverige fanns flera stora dragspelstillverkare, Dise, Hagströms, Bengts, Rixie med flera. På 80-talet köpte Ingvar Karlsson upp dragspelsmärkena Dise och Bengts.

– När pappa tog över dem så drev han på för att ta fram komprimerade modeller för dem som står upp och spelar men även sådana som inte är så tunga för dem som är lite äldre och inte orkar bära upp ett tungt dragspel, säger Lars Karlsson som tillsammans med brodern Sven driver företaget i dag.

ANNONS

På söndag står Karlssons Musik värd för Dragspelsgalan som hålls i Kungsbacka Teater. De vill med galan visa på bredden med dragspel. Och Lars Karlsson ser att trenden med dragspel ökar bland unga.

– Det har förut varit stämplat som töntigt, särskilt bland dem som är födda på 60- och 70-talen. Men de som är tonåringar i dag har inte sett på Nygammalt med Bosse Larsson. Det sitter kvar i våra generationer, men inte bland dagens tonåringar.

Och för att öka intresset och återväxten måste det, enligt Lars Karlsson, komma fram förebilder som får unga att intressera sig för instrumentet.

– Amanda Werne var nyligen inne och köpte ett Dise dragspel. Hon, Slowgold, är ju stor bland unga. Det är jätteviktigt när en sådan person väljer ett instrument som inte är förknippat med pop, säger Lars Karlsson som även märkt en förändrad attityd från kulturskolorna. På senare år har de fått beställningar på dragspel då flera kulturskolor startat klasser för dragspel.

Själv började Lars Karlsson spela tidigt. Mamma Siv och pappa Ingvar spelade dragspel och då hängde han med. Lars anses i dag vara en av de bästa på durspel, ett mindre spel som i stället för att spela en ton på varje knapp så spelar den två toner på en knapp.

ANNONS

– Den passar mer min spelstil som är lite snabbare och hårdare, säger Lars som spelar i egna bandet Lars Karlsson Band. De spelar tyngre folkmusik med rock, blues och cajun-influenser.

På söndag är det 20:e året i rad som galan arrangeras, tionde året på Kungsbacka Teater.

– Det är en fantastisk fin teater med bra akustik, säger Lars Karlsson.

Han säger att de försöker blanda åldrar och genrer på galan för att visa att dragspel inte bara är gammeldans. Till galan kommer bland andra franske världsartisten Ludovic Beier, Lars Karlsson Band, Sigmunds, Øivind Farmen och Malm Trekkspillklubb.

ANNONS