Elisabeth Sanderson har i dag bra vatten i sin brunn och har svårt att förstå varför hon måste anslutas till kommunens va.
Elisabeth Sanderson har i dag bra vatten i sin brunn och har svårt att förstå varför hon måste anslutas till kommunens va.

Kan tvingas sälja – nytt va blir för dyrt

– Det här är mitt paradis, säger Elisabeth Sanderson.…Genom åren har hon rustat upp huset hon köpte för 16 år sedan för att ha det klart till pensionen. Men nu vet hon inte om hon kan bo kvar.

|

I Vävra, på väg ut till Marstrand, finns områden med fritidshus som med tiden har omvandlats till åretruntboenden. Flera fastigheter har egna brunnar och gemensamma avlopp, men dessa är, enligt Kungälvs kommun, inte anpassade till åretruntboende. Därför bygger Kungälvs kommun nu ut sitt vatten- och avloppsnät. Om Vävra ska anslutas beslutar kommunfullmäktige vart efter hand som områdena projekteras.

Men om och när området får kommunalt va hamnar kostnaden för anslutningen på den enskilde fastighetsägaren. Elisabeth Sanderson har räknat ut att det kommer att kosta henne 476 000 kronor att få ledningar dragna till förbindelsepunkten strax utanför tomtgränsen. Därefter tillkommer en kostnad för grävning på hennes tomt för att ansluta ledningarna till avloppet. Sammanlagt kan hennes kostnad hamna på drygt en halv miljon kronor. Pengar som hon i dag inte har.

– Det är skamlöst, det är skamligt, jag kan inte vara ensam om det här. Jag var så himla glad när jag kunde köpa det här stället. Det här sätter många i en svår situation, säger hon.

Läs också:Avgift i stället för skatt gör notan hög När hon köpte huset för 16 år sedan var tanken att hon skulle vara klar med upprustningen av huset den dag hon går i pension. I år fyller hon 65 men hon vet redan nu att hon behöver jobba till hon fyller 67 och inte ens då räknar hon med någon stor pension efter att ha studerat länge och arbetat deltid i stort sett hela yrkeslivet. – Jag har levt jättefattigt för att kunna investera i mitt hus och göra det klart till pensionen, säger hon. Och när jag är pensionär, tror du att jag får låna pengar då? Kommunen erbjuder en avbetalningsplan för dem som inte kan betala allt med en gång. – Det vet jag inte om jag har råd med heller, säger Elisabeth Sanderson. Det avloppssystem hon i dag delar med sina grannar kan enligt kommunen inte användas om Vävra blir verksamhetsområde och då får hon inte heller installera ett biologiskt kretsloppsanpassat avloppssystem, vilket hon helst skulle vilja göra.

Fakta: Grundvatten

  1. Därför bygger Kungälvs kommun ut kommunalt vatten och avlopp utmed kusten.
  2. Risken för saltvatten i grundvattnet och i brunnar är stor utmed kustremsan.
  3. Ökad belastning på enskilda avloppslösningar ökar risken för att vattentäkter påverkas av avloppsvatten samt en ökad risk för negativ påverkan på badvatten.
  4. Kvaliteten på enskilda avloppslösningar varierar.
  5. Fritidshusområden som omvandlas till permanentbebyggelse ökar påfrestningen på enskilda vattentäkter och avloppslösningar.
  6. Sveriges riksdag har beslutat att grundvattnet ska ha förbättrats före 2020.

Källa: Kungälvs kommun