Kalenderflickorna gör succé - drog in 150 000 kronor

ANNONS
|

Allt tog sin början en mörk höstdag för två år sedan. Eivor Jansson var på fikabesök hos sin granne Britt-Inger Olsson. Stämningen var deppig.

– Det var en tung tid för oss båda. Vi satt här i uterummet och kände oss ledsna, säger Britt-Inger Olsson.

Plötsligt vände samtalet och de började spåna på upplyftande saker att göra.

– Vi ville hitta på något lekfullt och sköj, säger Eivor Jansson.

Eftersom Britt-Ingers största intresse är fotografi och redigering landade de i att skapa en kalender. Temat bestämdes till kvinnor i sagornas värld och via facebook raggades ett tiotal fruntimmer upp från bekantskapskretsen. Aldrig kunde de ana vilken succé det skulle bli. Först ut att bli fotograferad var Kommandoran.

ANNONS

–Jag stod här utanför ladugården i ett grått huckle med en korv i näven och såg riktigt förbaskad ut, berättar Eivor Jansson.

– Jag ville vara Tant Grön, men fick vara Lilla My, säger Lotta Kristenson.

– Ja, du ser ju redan ut som henne, upplyser Eivor.

Årets tema är klassiska barnvisor. Yllevisan, Bä bä vita lamm och Ekorrn satt i granen är några av melodierna som Kalenderflickorna gestaltat. Förutom bilderna finns även själva vistexterna med.

– Det är många som använder kalendern som sångbok också har vi förstått, säger Inger Strömberg.

Båda gångerna har efterfrågan på kalendrarna varit överväldigande stor.

– Britt-Inger tyckte jag var tokig som slog till på att trycka 250 exemplar ytterligare. Då fick jag säga åt henne att jag inte tror på Gud, men jag tror på oss, säger Eivor.

2016 års edition printades i 517 exemplar. I år nästintill fördubblades upplagan, och sålde slut direkt.

Snart ska de i samlad trupp överlämna en andra check på 100 000 kronor till Världens barn. Då har deras kalendrar sammanlagt bidragit med 150 000 kronor till organisationen.

–Men i år hoppas vi allt på att bli inbjudna till galan, säger Kajsa Brevik.

ANNONS

Om det blir fler kalendrar från flickorna på Tjörn vill de inte lova. Tanken finns, men lättklätt blir det med säkerhet inte då heller.

–De ska vara gláa om de slipper se mig naken, säger Eivor Johansson.

– Kanske blir temat starka kvinnor i historien. Vi har ju redan Astrid Lindgren här, säger hon sedan och pekar på sin bordsgranne Inger Strömberg.

ANNONS