Jobbtiteln avgör lönesatsning

Undersköterskor i Ale är förbannade. Här är det nämligen jobbtiteln i anställningskontraktet och inte utbildningen som avgör om de får ta del av årets extrasatsning på yrkesgruppen.

ANNONS
|

I våras kom arbetsgivarorganisationen SKL och fackförbundet Kommunal överens om att det var på sin plats med en extra lönesatsning på undersköterskor. Potten förhandlades fram till 1 020 kronor i månaden per anställd, som sedan fördelas genom individuell lönesättning. Ett litet utrymme för tolkning fanns dock i uppgörelsen, vilket undersköterskor på flera håll i landet har fått känna på.

– Här i Ale ger kommunen bara de som har undersköterska i sin arbetstitel den förhandlade lönehöjningen. I exempelvis Kungsbacka, Mölndal och Göteborg har man satsat på samtliga undersköterskor, säger Sladjana Gustafsson, ordförande för Kommunal i Ale.

I Ale har utbildade undersköterskor som tituleras stödassistenter, stödpedagoger, personliga assistenter och boendestödjare i stället fått en annan, mindre lönepott på 520 eller 700 kronor i månaden.

ANNONS

Undersköterskorna med andra titlar känner sig orättvist behandlade, de kallar kommunens tolkning av avtalet för både kränkande och diskriminerande.

– Det känns som ett slag i magen. Vi stödassistenter gör undersköterskeuppgifter och har dessutom fler lagar att förhålla oss till än de som arbetar inom äldreomsorgen, säger Stina Rickfäll, undersköterska och stödassistent på ett kommunalt LSS-boende.

Hon är inte den enda som är besviken.

–Det kändes självklart att satsningen skulle gälla samtliga undersköterskor. Vad ger detta för signaler till de som utbildar sig? undrar Nermina Anicic, också hon undersköterska och stödassistent.

Nyligen anordnademedlemmarna i Kommunal en demonstration utanför kommunhuset i Nödinge för att visa sitt missnöje. En som mötte de protesterande var kommunchefen Björn Järbur. Han menar att det centrala avtalet pekar på att bara de som är anställda som undersköterskor ska omfattas av satsningen.

– Vi har 280 anställda som undersköterskor. Vad vi har möjlighet att göra vid varje lönetillfälle ser lite olika ut, men Ale ligger bra till i lönejämförelser, säger han.

Sladjana Gustafsson på Kommunal i Ale betonar att Sverige hade stannat utan undersköterskorna och att en extra lönesatsning är avgörande för framtiden.

–Kommunals medlemmar är Sveriges hjältar, vi hoppas att få upp lönerna på sikt för att undvika en allvarlig situation med stor personalbrist, säger hon.

ANNONS

Fakta: Om satsningen

  1. Enligt Kommunal är undersköterskor värdediskriminerade på arbetsmarknaden, därför satsade fackförbundet extra på yrkesgruppen i årets avtalsrörelse.
  2. Tidigare i år skrev Kommunal avtal med SKL, Sveriges kommuner och landsting, om att undersköterskor skulle få 1 020 kronor i lönepåslag genom en ny extrasatsning. Pengarna läggs en gemensam pott som sedan fördelas genom individuell lönesättning.
  3. Runt om i landet har avtalet tolkats olika.
  4. En del kommuner ger bara undersköterskor inom äldreomsorgen det extra lönepåslaget, andra har valt att ge samtliga.
ANNONS