Jane Austen på Tjolöholm

Filmatiseringarna av Jane Austens romaner om livet på ett brittiskt slott har lockat många till tv-soffan. I år finns chansen att se några av filmkostymerna på Tjolöholms slott.

ANNONS
|

Programproducenten Pernilla Karlsson visar runt bland dräkterna från tidigt 1800-tal som står uppställda lite varstans i slottet. Här finns Emma Thompson rutiga klänning från filmatiseringen av Förnuft och känsla 1995, en balklänning med underklänning som hon bar i samma film, liksom bahytten som Jennifer Ehle bar i BBC-serien Pride and prejudice från samma år.

Men Pernilla Karlsson tror att desto fler minns vad motspelaren Colin Firths som Mr Darcy hade på sig i en scen i samma serie.

– Bilden av Colin Firth blöta skjorta som klistrar sig kring hans vältrimmade kropp när han steg upp ur en damm på slottet har nog etsat sig fast på näthinnan hos många kvinnor, säger hon.

ANNONS

Klädkoden vid denna tid var fortfarande väldigt strikt och att han tog av sig kavajen i denna scen kan jämföras med att en man i dag visar upp sig i bara kalsongerna, berättar Pernilla, medan hon tar fram skjortan för att stryka till den.

Medan det kvinnliga modet blivit ganska återhållsamt med enkla klänningar utan för mycket brodyr, spets och pärlor fick männen ta desto mer plats med färgglada kavajer i olika mönster. Däremot hade kvinnorna en stor garderob då det skulle vara olika klänningar beroende på vilken tid det var på dagen, något som ofta blev kostsamt.

I samband med utställningen med Jane Austen visas också andra dräkter upp från samma tid som Austens romaner utspelar sig i. Dessa är dock nysydda av sömnadskunniga svenskar med intresse för sömnadshistorien. Däribland finns en kavaj som är näst intill identisk med den som Alan Rickman bar i Förnuft och känsla. Stilen kallades föresten empire i Sverige medan den benämns regency i England.

– Att vi har med dessa empiredräkter är också för att visa att det finns ett stort intresse för historiska kläder i Sverige, säger Pernilla Karlsson.

ANNONS

Det är tredje året som filmkostym visas på Tjolöholm, en satsning som är i sin linda men som hittills varit lyckad, anser programproducenten. Precis som förra året när Elisabeth visades har slottet i år byggt sitt övriga program utifrån Jane Austen. Bland annat väntas Jane Austen-brunch och på internationella picknickdagen bjuds besökare in till att duka upp sin picknick i slottsträdgården och avnjuta den i tidsenliga kläder.

Filmkostymerna visas fram till 25 september. De kan enbart ses i samband med ordinarie guidning av slottet.

ANNONS