Diabasgångar täcker 20 procent av Kosteröarnas yta. Studeras här av universitetslektor Lennart Björklund.
Diabasgångar täcker 20 procent av Kosteröarnas yta. Studeras här av universitetslektor Lennart Björklund.

Jagar spår efter Sveriges skapelse

ANNONS
|

Paret från Lerum har ägnat sig åt geologi under hela sina yrkesverksamma liv. Sven Åke Larson är professor i berggrundsgeologi och Eva Lena Tullborg är docent i geologi vid Göteborgs universitet och jobbar som konsult. Med sin nyutkomna bok ”Sveriges berggrund – en geologisk skapelseberättelse” vill författarna väcka intresse hos oss som inte är lika insatta.

– Geologi är inget eget skolämne och har hamnat mellan stolarna. Man börjar i stället med biologi, men det här är ju en förutsättning för allt liv, säger Sven Åke.

Han nämner exempelvis hur berggrunden påverkar vilka djur och växter som finns i olika områden. Sven Åke, som numera är pensionär, har träffat många studenter som börjat läsa geologi och knappt haft några förkunskaper.

ANNONS

– Man får börja från noll och så är det ju inte när det gäller andra ämnen. Därför tycker jag att man måste få ut det här. Egentligen skulle man börja med barnböcker redan i förskoleklasser.

Sven Åke Larsons och Eva-Lena Tullborgs bok ger svar på många frågor. Den inleds med ett kapitel om jorden och därefter går författarna pedagogiskt igenom hur Sveriges jordskorpa bildades. De äldsta delarna skapades längst upp i norr för över 2,5 miljarder år sedan och cirka en miljard år senare var stora delar klara.

Paret har rest till många platser där det går att se spår av processen och presenterar omkring 100 tips på geologiska smultronställen. Bland annat Nordön utanför Marstrand där det finns rester från en 1,6 miljarder år gammal havsbotten. Eller en bergvägg, randig av olika bergarter, vid Delsjömotet i Göteborg.

– Den fick sitt utseende när vår kontinentplatta krockade med Grönland och Nordamerikas för cirka en miljard år sedan. Det är egentligen den krocken som gör att vi har mycket gnejser här i Västsverige, säger Sven Åke.

ANNONS

Han och Eva-Lena påpekar att en av svårigheterna med att förklara geologi är just det långa tidsbegreppet.

– Det är lätt att referera till Gustav Vasa och istiden men efter det är det blankt för de flesta, säger Eva-Lena.

Författarna återgår till vikten av ämnet och understryker också att det blir ännu mer aktuellt i takt med att klimat-, miljö- och naturresursfrågor diskuteras allt mer.

– Ska man ha en åsikt om våra naturresurser måste man ju veta hur allting hänger ihop. Problemet är väldigt komplext, men kan vi bidra med en pusselbit som gör det enklare känns det bra.

Fakta: Fem smultronställen i Västsverige

Exempel ur boken på några platser där man kan se spår av hur Sveriges jordskorpa växt fram:

Kosteröarna: Här sprack jordskorpan upp för cirka 1,45 miljarder år sedan och svarta gångar bildades av magma som trängt fram.

Bohus Malmön: Vackra områden med Bohusgranit, som har haft stor betydelse både för stenindustrin och turismen på Västkusten.

ANNONS

Älvängen: Strax söder om Älvängen, längs riksväg 45, finns en förskiffrad granit som består av större kristaller av så kallad kalifältspatögon.

Varberg: Vid bygget av Varbergs fästning användes den originella bergarten charnockit som är cirka 1,4 miljarder år gammal.

Kungshamn: Som ett resultat av att jordskorpan rörde sig i Osloregionen för cirka 300 miljoner år sedan sprack berggrunden och skapade vägar för magman att ta sig upp. Ett tydligt exempel är en 30 meter bred gång vid Vägga, öster om Kungshamn.

ANNONS