Ja till omstridd vindkraft

ANNONS
|

– Vad roligt, det var trevliga nyheter, utbrister Rabbalshede krafts vd Thomas Linnard när GP förmedlar beslutet.

– Jag blir rosenrasande, säger Heine Nielsen, ordförande för vindkraftskritiska Utvecklingspartiet och boende ett par kilometer från Vävra berg.

Det som möjligen kan trösta Heine Nielsen och alla andra som opponerat sig mot den planerade vindkraftsparken är att delegationen avslår Rabbalshede krafts begäran om att få börja bygga verken direkt. Nu måste beslutet först vinna laga kraft, vilket det gör först efter att alla överklagandeprocesser är avslutade.

– Jag tror att det blir många överklaganden med tanke på de stora naturvärden som finns på Vävra berg. Och de som bor uppe på berget har ju inte mer än 500-600 meter till verken, säger Heine Nielsen.

ANNONS

En annan som engagerat sig mot etableringen och skrivit flera yttranden inför miljöprövningsdelegationens beslut är Ytterbybon Ann-Christine Carden.

– Mycket förvånande. Jag tycker att det är ett cyniskt beslut, man låter ekonomin gå före miljöaspekterna, säger hon.

Miljöprövningsdelegationen ställer krav på en tvåårig prövotid vid vindparkens uppförande. Under den perioden ska verkens påverkan på de fladdermöss som lever i området studeras och utredas.

– Bara det är ju en sanslös inställning. De ska alltså köra i två år och se hur många fladdermöss som dör. Ska de springa där varje dag och kolla eller? Fladdermössen är ju så små att det är en fråga om timmar innan de blir uppätna av andra djur. Det skulle vara ren tur om de träffade på några döda fladdermöss när de går där och letar, säger Ann-Christine Carden.

För Rabbalshede kraft är det av stor betydelse att miljöprövningsdelegationen ger klartecken för en park med fem vindkraftverk. Länsstyrelsens miljöenhet har tidigare förordat att maxantalet skulle stanna vid fyra.

– Det blir ju fem verk istället för fyra att dela upp kostnaderna på. Men det kan också bli så att vi bara bygger fyra verk ändå. Det bestämmer vi senare, säger Thomas Linnard.

Är det vanligt med sådana här proteststormar i de områden ni vill etablera er?

ANNONS

– Det är långt ifrån på alla platser vi stöter på motstånd av det här slaget. Men samtidigt är det en naturlig gång med en sådan här process och jag tycker att det är bra att alla får yttra sig.

Miljöprövningsdelegationens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen fram till den 22 maj.

ANNONS