Ishalka och snö - nu blir det vinter

Det gäller att se upp i trafiken för nu har SMHI gått ut med en klass 1-varning för plötsligt ishalka. Och i helgen kan det komma snö på flera håll i landet.

ANNONS
|

SMHI har nu gått ut med en varning för plötslig ishalka på flera håll runt om i landet.

Det är enklass 1-varningsom gäller från onsdagens förmiddag.

– Det är klart väder under kvällen med kall luft och minusgrader. Det finns en risk för frosthalka på kvällen och under natten så det gäller att man har uppsyn redan nu, säger Kristoffer Molarin som är meteorolog på vädertjänsten Foreca, till Bohusläningen.

Ishalkan slår till

Framför allt är det personer som bor i norra Götaland, Svealand och södra Norrland som drabbas.

– Ishalkan får vi från ett nederbördsområde som drar in från väster. När regnet hamnar på det kalla vägarna fryser det på direkt och bli jättehalt. Men det ser egentligen ut som att både Göteborg, Stockholm och Malmö klarar sig undan den värsta halkan, där hinner temperaturen stiga under dagen,säger Kristoffer Molarin.

ANNONS

Snöig tredje advent

Nederbördsområdet drar med sig väldigt mild luft, så alla vinterhatare behöver inte oroa sig för att frysa under de torsdagen och fredagen.

– Sen drar även den mildare luften vidare och det kommer kallare temperaturer över nästan hela landet. I Södra Norrland och i Svealand kan det till och med bli en vit tredje advent.

Vi göteborgare blir dock som vanligt utan. Möjligtvis väntar det snö på måndagsmorgonen.

– Annars blir det fortsatt grönt, säger Kristoffer Molarin.

ANNONS