Ingen alkohol på nya arenan i Stenungsund

Det blir ingen alkoholservering i Stenungsunds nya arena. Det beslutet fattades av en överraskande stor majoritet av politikerna i fullmäktige.

ANNONS
|

– Jag tror inte att frågan var mogen för att gå till beslut i. I den här frågan kan man verkligen se blev en splittring, säger kommunalrådet Sofia Westergren (M).

Hon röstade för att tillåta alkoholservering i restaurangen i anslutning till den planerade simhallen eftersom hon tror att många gäster vill kunna ta ett glas vin eller en öl till lunchen eller middagen.

Men flera av hennes partivänner röstade emot alkoholservering och andra deltog inte i beslutet. Av de samlade fullmäktigeledamöterna röstade 22 för, 13 var emot och fem la ned sina röster.

Christina Engström (M) röstade nej.

ANNONS

– Jag tycker inte att alkoholservering och idrott hör ihop. När vi planerade det här så pratade vi inte alkohol, vi pratade sport och friskvårdsanläggning. Vi pratade bistro, ett café med möjlighet till lättare matlagning för att deltagare vid cuper och olika evenemang ska kunna äta något annat än delicatobollar, säger hon.

Det rådde också stor tveksamhet bland politikerna att säga ja till själva simhallsbygget eftersom det endast kommit ett anbud och detta var 50 miljoner dyrare än vad kommunen hade räknat med. Andra ansåg att upphandlingen måste göras om till följd av alkoholbeslutet.

Även om en majoritet röstade för att Tuve bygg skulle tilldelas uppdraget och att bygget skulle starta så gick frågan på återremiss efter flera yrkanden, bland annat från Moderaterna.

– Det här är ett jättestort beslut och det är väldigt mycket pengar. Jag tycker det är bättre att vi får en simhall vi kan stå upp för även om den blir lite försenad, säger Christina Engström.

Även Sofia Westergren röstade för återremiss.

– Jag vill göra klart att Moderaterna är för simhall, sedan finns några frågetecken som vi behöver reda ut. Jag är väldigt klar i min personliga uppfattning, men vi är ju inget toppstyrt parti.

ANNONS

Personligen befarar hon att kostnaden för projektet ökar i och med att företaget som ska driva restaurangen sagt att alkoholservering är ett måste. Dessutom går anbudstiden för hela simhallsbygget ut snart. Hon hoppas därför på ett extra fullmäktigemöte inom kort.

– Vi kan inte vänta en månad till, då riskerar vi att tappa Tuve Bygg. Det är stor risk att vi inte får någon anbudsgivare om vi gör om upphandlingen.

Även oppositionsrådet Bo Pettersson (S) är bekymrad över återremissen.

– Vi vet inte om och när det kan bli en start av en simhall i Stenungsund längre.

ANNONS