Ingen är förvånad över självmordet

ANNONS
|

– Han hade försökt ta sitt liv flera gånger förut, en gång kom ambulansen och körde honom till sjukhus men han fick bara stanna fyra timmar. Sedan körde de hit honom igen, de visste att han skulle försöka igen, säger Mirveys Tajik, 22, en av de boende.

Mirveys beskriver hur han den sista tiden knappt pratade med någon. Han höll sig på sitt rum och åt där, inte i matsalen med de andra.

– Man blir ledsen, han var vår kompis, vi är ledsna för hans familj, man förlorar lust för livet.

Det är en gråkulen dag, utanför ligger snön centimetertjock och vi sitter i matsalen med utsikt över Stora Les mörka vatten. Lokalerna är kala och slitna.

ANNONS

Det är lunchdagsmed korv, stekt potatis och grönsaker.

Platschefen Mikko Randus har samlat ihop några unga män som vill träffa oss men fler och fler dyker upp. De vill prata men ofta räcker inte svenskan till. De är allvarliga och lyssnar intensivt, alla väcktes natten när självmordet skedde och sedan har allt handlat om det.

Lång väntan på besked

Många har väntat långt över ett år på ett beslut. Alla har sina skäl och de tycker inte att Migrationsverket fattar rättvisa beslut.

– Det är jättesvårt att vänta utan jobb, utan familj, du vet inte vad som ska hända med din framtid och ditt liv, säger Mirveys, som menar att det är särskilt svårt för ungdomar att vänta så länge.

– De är svagare, de kan inte bestämma så bra över sitt liv.

Han säger att alla på boendet är deprimerade och tänker på sina liv. Hur allt ska bli. De vill inte umgås och det är samma med honom själv. Han är mest på sitt rum.

Fick åldern uppskriven

Killen som tog sitt liv hade uppgett att han var 17 år men fått den ändrad till 19 av Migrationsverket. Det gjorde att han flyttades från ett HVB-hem i Lysekil till asylboendet i Ed för cirka fem månader sedan.

ANNONS

Han hade fått avslag på sin ansökan och överklagat.

Just nu är tolv av drygt 30 personer på asylboendet från Afghanistan. Nio har fått avslag och en har fått ett ja.

Mohammed Nasim, 22, vill också berätta. Han var soldat i afghanska armén när talibanerna kom och stal motorcyklar. Polisen sköt en av dem och Mohammed fick skulden. Han hotades av en talibanledare i sin egen hemby och blev svårt knivskuren.

– Jag kom till Iran och där hjälpte en person mig med pengar så att jag kom hit. Men de säger att jag inte får stanna.

Han har överklagat och hoppas att Migrationsverket ska ändra sitt beslut. Nu bara väntar han. På frågan vad han gör, säger han:

– Jag vet nästan inte vad jag gör.

Stora sömnproblem

Sömnen är ett problem för alla. De sover dåligt, ett par timmar per natt, sedan är det stopp. Mirveys säger att han går i skolan och måste sova men sedan självmordet skedde natten till onsdag har han bara sovit fem-sex timmar sammanlagt.

Basit Karim, 18, somnade klockan fem imorse.

– Jag kan inte sova, jag vet inte varför.

Platschefen Mikko Randus säger att många har en enorm press på sig. De har lånat pengar för att kunna ta sig hit och om de skickas tillbaka kan de inte betala sina skulder.

ANNONS

– Då kan familjerna utsättas för både våld och utpressning. Vi har hört talas om det i flera fall.

På frågan om asylboendet hade kunnat slå larm på något mer sätt, säger Mikko Randus att hanringde till Migrationsverket efter att den unge killen hade varit på sjukhuset. Han påpekade att killen mådde dåligt men Migrationsverket vidtog inga åtgärder.

- Vi har inga resurser här för att göra mer, säger han.

En annan person som har mycket kontakt med de boende är Cecilie Larsen, pastor i missionsförsamlingen i Dals Ed. Hon är chockad men inte förvånad över vad som hänt.

– Jag har förstått hur han har mått och jag har haft samtal med honom men han blev mer och mer sluten.

Hon vill inte svara på om hanhar tagits på allvar.

– Enligt min åsikt handlar det om tid och resurser och det kanske inte finns i samma grad som för andra ungdomar i Sverige. Nu fick han sin ålder uppskriven men han var ju fortfarande en människa.

Asylboendet i det gamla hotellet i Dals Ed drivs av Ströms Slott AB som ägs av Magnus Olsson. Som mest har ett 90-tal personer bott här. I mars ska det avvecklas på grund av minskat flyktingmottagande. De som bor här får nytt boende men var det blir är inte klart.

ANNONS
ANNONS