Inbrott på Nordiska akvarellmuseet

Inbrottstjuvar slog under natten till mot Nordiska akvarellmuseet på Tjörn. Genom att slå sönder en ruta tog de sig in i lokalerna och flydde platsen innan vaktbolaget tog sig dit.

ANNONS
|

När personalen vid Nordiska akvarellmuseet på Tjörn kom till jobbet på torsdagsmorgonen möttes de av sönderslagna fönster och spår av inbrott.

– Man har slagit sönder en ruta och tagit sig in den vägen, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Halv sju på morgonen fick polisen larm om att tjuvarna tagit sig in i en lokal i anslutning till museet. När vaktbolaget kommer till platsen är tjuvarna borta, rutorna krossade och golvet fyllt av glassplitter.

– De har kastat stenbumlingar på en glasruta som till slut har gett med sig, säger Roine Andersson, säkerhetschef vid Nordiska akvarellmuseet.

ANNONS

Lovligt byte

Fönsterrutan som tjuvarna krossade ledde in till museets restaurang, som ligger nära entrén till museet. De hann dock inte komma över någon större förmögenhet innan de flydde. Troligtvis hade de blivit skrämda av larmet, menar Roine Andersson.

– Det ligger väldigt mycket glassplitter och stenbumlingar i kaféet.Larmet måste ha skrämt iväg dem, säger han.

Själva konsten, vars värde Roine Andersson inte vill gå in på,var aldrig i någon verklig fara, understryker han.Men man kan konstatera att värdet vida överstiger värdet av vad tjuvarna kom undan med. Tjuvarna lämnade platsen med blott kakor och en colaflaska som byte.

Säkerthetsglas på hela muséet

Glasrutorna som leder till avdelningen där konsten förvaras är också av betydligt grövre kaliber, menar Roine Andersson.

–Konsten är helt tryggad. Det är i andra änden av huset. Man har olika säkerhetsklasser på grejerna, och där tog de sig inte in, säger han.

Även rutan till restaurangen ska ha varit av specialglas. När rutorna monterades demonstrerade tillverkarna dess tålighet.

–Då stod man utanför och visade hur hårt det var genom att slå på det med en slägga, säger Roine Andersson.

Och då hade glaset inte gett vika. Något som ger fog för misstanken att tjuvarna fått jobba ett tag för att komma in.

ANNONS

Vinkorkar på golvet

Vid konstavdelningen finns detövervakningskameror. Något man inte får ha på restaurangen. Det finns heller inga vittnen till inbrottet.

– Det är aldrig roligt med inbrott. Men det är bra att larmet går så att de inte kommer vidare i kåken, det känns tryggt, säger Roine Andersson.

Det är första gången Nordiska akvarellmuseet utsätts för inbrott sedan det upprättades för 17 år sedan. Men det blev ingen större stöt – mest stök att plocka undan.

– De har inte tagit något, inte ens spriten. De har bara tagit kakor och någon cola, säger Roine Andersson.

Tjuvarna ska också ha hällt ut en burk med vinkorkar som servitörerna sparat för skojs skull, berättar Roine Andersson.

ANNONS