Ida: "Jag ville inte leva, men inte dö heller"

Ida träffade en kille på nätet och de blev tillsammans. När hon över ett år senare lyckades fly med hjälp av sina föräldrar hade hon blivit inlåst och misshandlad dagligen.

ANNONS
|

Ida är i 30-årsåldern och sitter på ett kafé någonstans i Västsverige. Innan hon träffade sin senaste pojkvän hade hon en högskoleutbildning, jobb och ordnad ekonomi. I dag går hon i arbetsträning och har flera ärr. Ett efter att hon brändes med en cigarett och ett efter att ha fått frakturskador av ett slag. Hon bär också spår av knivhugg. Hon tar tid på sig att finna orden ibland.

Det hela började en höst.

– Jag träffade en kille på en dejtingsida. Han verkade vara en tänkande och sympatisk människa, säger Ida.

Blev allt mer kontrollerande

De pratade på sidan i några veckor innan de bytte telefonnummer. Efter ytterligare några veckor kom han och besökte henne första gången, och något senare åkte hon till hans hemort.

ANNONS

– Han kunde bli arg på mig under de första dagarna som jag var hos honom, men sedan sa han alltid förlåt.

Efter en period blev pojkvännen alltmer kontrollerande. Han ville att hon skulle bryta med sina vänner, berättar Ida.

– Jag märkte det inte först men han började bryta ner mig direkt när vi blev tillsammans. Han tog min mobiltelefon och det fanns ingen dator i lägenheten. Han låste och tog med sig alla nycklar när han gick, så jag var inlåst medan han jobbade. Då hade jag redan slutat att jobba eftersom jag inte fick för honom. Jag hade inte kontakt med någon efter att han tog min mobiltelefon.

Våldet blev vardag

Idas liv handlade om att laga mat och städa. Varje dag bröt han ner henne alltmer.

– Han kallade mig för hora, äckel, pryd, att jag hade ett bildningsförakt. Allt var fel och jag blev fruktansvärt osäker.

Lite över ett halvår in i förhållandet kom det första slaget.

– Vi diskuterade något i hallen, jag minns inte vad. Då kommer plötsligt ett knytnävsslag över min näsa. Blodet började forsa. Han började gråta och bad om ursäkt och blev helt knäckt. Han var väldigt känslig och snäll efteråt. Jag tänkte att jag måste göra slut och komma bort. Men när jag sa det hotade han med att han skulle ta livet av sig om jag gjorde det.

ANNONS

En månad efter att han slog första gången hade det blivit vardag. Örfilar, spottloskor i ansiktet, stryptag. Han slog mig med ett metallrör och högg mig i armarna och benen med en kniv.

Ida tar en chans att fly

Vad hände när du till slut lämnade honom?

– Det var på morgonen och han var sen till jobbet. Han gav mig ett par örfilar. Sedan kastade han mig in i garderoben i hallen och upp mot väggen med ett stryptag. När det börjar svartna för mina ögon släppte han. Jag föll handlöst mot golvet och försökte skydda mig genom att krypa ihop i fosterställning när sparkarna började. Innan han gick sa han att jag inte ska tro att det här är över.

Ida berättar att hon låg kvar på golvet ändå tills hon var säker på att han inte skulle komma tillbaka igen. Sedan sprang hon till en granne och ringde till sin pappa, som kom och hämtade henne.

– Hoten fortsatte på facebooks chat. Han skulle döda mig, döda min familj, göra mitt liv till ett helvete om jag inte kom tillbaka.

"Jag tänkte ta livet av mig"

Några dagar senare gick Ida till polisen. Hennes före detta pojkvän dömdes sedan till ett år och tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Men för Idas del var inte problemen över ännu.

ANNONS

– Jag mådde fruktansvärt dåligt efter allt som hänt. Det tog ungefär ett år efter att jag flydde tills jag kände att jag började fungera ordentligt igen. Vid ett tillfälle tänkte jag ta livet av mig. Men jag fick visst stöd och har en kontaktperson på en öppenpsykiatrisk avdelning. Fortfarande väntar jag på att terapin som jag står i kö till ska börja.

Hit kan du vända dig om du som kvinna blir utsatt

Kontakta polisen om du utsätts för hot eller våld. Vid akutsituationer ring telefonnummer 112, annars telefonnummer 114 14.

Här är ett urval av hjälpnummer:

Kvinnofridslinjen – telefonnummer 020-50 50 50 . En nationell stödtelefon för kvinnor som utsätts för hot och fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.

Kriscentrum för kvinnor. Telefon: 031-367 93 80.

Kvinnojouren i Göteborg. Stödtelefonnummer: 0738 - 47 97 12

Kontakta din närmaste socialtjänst om du har barn som bevittnar hot eller psykiskt och fysiskt våld.

ANNONS