”Husby-pedofilen” förstörde Petras liv

Han hade fått tag i en avklädd bild på henne och sade att om hon inte visade sig i webbkameran så skulle han skicka den till hennes familj och vänner. Petras första tanke var att göra det han ville. Hennes nästa tanke var att ta livet av sig.

ANNONS
|

En kväll får Petra, 15 år, en bild skickad till sig på en chatsida från en okänd man. En bild på henne, lättklädd. En av många som hon har skickat till killar som hon haft kontakt med på nätet.

Petra hade gjort det sedan hon var 13. Killarna tjatade på henne och ville ha bilder och hon sade oftast ja.

– De blev arga om man inte skickade. Men om jag bara gjorde det så sade de till mig att jag var fin. Det kändes bra att få den uppskattningen, säger Petra, som i efterhand har förstått hur dåligt hon mådde då och att den tillfälliga lindringen gick före alla tankar på konsekvenserna.

ANNONS

Den här kvällen, i hemmet på en ort i Halland, kommer en av bilderna i retur. Någon har fått tag i den och hon blir hotad. Han vet hennes namn, hennes mammas namn, var hon bor, pluggar och vilka hennes kompisar är. Han säger att det finns en hel tråd med bilder på henne. Och om hon inte visar sig i webbkameran och gör saker med sig själv så ska han skicka dem till hennes vänner.

– Ingen av mina vänner visste att jag skickade bilder. Men i efterhand har det visat sig att alla mina vänner gör det också. Jag tror att nästan alla tjejer och killar skickar lättklädda bilder, men inte där de visar ansiktet, säger Petra.

Men den här dagen blev allt bara svart.

–  Min första tanke var att jag skulle göra som han sade så att det skulle ta slut. Jag skulle göra vad som helst.

Petra följde inte sin första impuls. Utan hon gjorde något som många andra inte klarade. Hon sprang in till sin mamma och bad om hjälp.

– Jag hade panik, så mamma tog över och började skriva till honom. Då hotade han henne att han skulle skicka bilden till hennes vänner om inte jag visade mig i webbkameran. Sedan skickade han bilden till mina vänner, säger Petra.

ANNONS

Mannen lade all skuld på henne. Att han skickade bilden var hennes eget fel, hennes eget val. Hon höll med.

– Jag kunde först inte se att han hade någon skuld i det här alls. Det var ju bara mitt eget fel. Det är skumt hur man kan vara så blind, säger Petra, som hade huvudet fullt av mörka tankar under en lång period.

– Jag ville ta livet av mig bara för att det skulle ta slut. Jag såg ingen annan utväg, säger Petra som skar sig själv och försökte begå självmord.

När det första beskedet kom att utredningen hade lagts ner blev hon lättad.

– Det kändes jätteskönt att det inte skulle bli något av det.

Men snart började fler och fler ärenden knytas till samme man. Petras var ett av dem och hennes nedlagda polisanmälan lyftes upp på nytt av polis på riksnivå.

I oktober 2013 slog polisen till mot en då 28-årig IT-konsult som i media kom att kallas ”Husby-pedofilen”. Ett år senare väcktes åtalet där 65 flickor i hela landet, den yngsta elva år, hade hotats och tvingats att utföra grova sexuella handlingar på sig själva inför kamera.

Petra mötte honom öga mot öga i tingsrätten. Hon beskriver det som att han satt bakom en vägg.

ANNONS

– Han visade inga känslor. Han var helt iskall. Det var hemskt, säger hon.

I morgon torsdag, börjar slutpläderingarna i Svea hovrätt efter att tingsrättens dom på sju års fängelse överklagats. Åklagarna yrkar på maxstraff, åtta år, för de hänsynslösa brotten.

Den misstänkte vill bli frikänd och säger sig vara helt oskyldig. Han menar att brotten har fjärrstyrts av någon annan.

Petra valde att sitta med i hovrätten. Mannen som är dömd för att bland annat ha förtalat henne pallade inte – och slapp.

– Jag tycker att han borde ha varit tvungen att sitta med, säger Petra.

Det har hänt mycket i hennes liv på de snart tre år som har gått sedan hon hotades och hängdes ut på nätet. Från en tjej som sedan låg ålder mått dåligt, skadat sig själv, haft dålig självkänsla och sökt lindring genom bekräftelse på nätet. Till en tjej som stöttar andra och skyddar sin identitet och sin integritet såväl på internet som i verkliga livet.

Det var den tjejen som valde att sitta med i hovrätten i hopp om rättvisa för sig själv och de andra som drabbats.

– Jag tror att hon var den enda av alla 65 som satt med. Det var väldigt starkt och ett klokt beslut, säger Ulrika Sterner, som företräder Petra som målsägandebiträde.

ANNONS

Under flera år av förhandlingsdagar och överklaganden har hon sett från första raden precis hur dåligt de här flickorna har mått.

– De här brotten har lett till så mycket självhat och skuld och skam. Flickorna har blivit så hänsynslöst utnyttjade och vilseledda och många har vänt det mot sig själva. Det är som att det inte har funnits någon att hata när brottet har begåtts på avstånd, säger Ulrika Sterner.

Hon förklarar att gärningsmannen har varit så beräknande och hotfull att han i de flesta fall har lyckats tvinga flickorna dit han vill.

– Det är inte grooming i den bemärkelsen att man använder smicker eller övertalning. Här har hoten börjat direkt och ofta med en tidspress. När flickorna har kommit in i tanken att de ska göra som han vill så är de fast. Psykologiskt har det varit svårt att backa när man slagit in på den vägen, säger Ulrika Sterner och hänvisar till experter som har hörts under rättegången om hur hjärnan reagerar när en ung person utsätts för den här typen av extrem psykisk stress.

Ulrika Sterner hoppas att lagen ska skärpas så att de här brotten ger strängare straff. I ett aktuellt fall prövas det om grova övergrepp via nätet ska kunna jämställas med våldtäkt. Det var inte påkommet 2013.

ANNONS

–  Här bedömdes gärningarna som grovt sexuellt tvång där maxstraffet är åtta år. Det är en gammal lagtext som används för en ny typ av brottslighet. Jag tror och hoppas att det kommer att bedömas annorlunda i framtiden, säger hon.

Petra har funnit tröst i att hjälpa andra och hoppas kunna föreläsa om den här problematiken i framtiden.

I utredningen kring ”Husby-pedofilen” har det kommit fram uppgifter om hur han delat och kanske också tvingat till sig bilder från andra förövare, en av dem dömdes nyligen i ett separat ärende i Mellansverige.

Det har funnits nätsidor där bilder och uppgifter om minderåriga flickor har lagts upp och spridits. Där hittade förövaren med stor sannolikhet Petras bild och namn.

– Den tråden är borta, men bilderna kommer ju alltid att finnas på nätet, säger Petra om den skrämmande insikten.

– Jag försöker varna mina kompisar nu. De får göra vad de vill, men de måste tänka på konsekvenserna om de visar sina ansikten. Det finns många som är fejk på nätet och som använder informationen för att hota, säger Petra som aldrig skickar bilder till någon. Inte ens till sin pojkvän.

– Jag har förklarat och han förstår det, säger hon.

Fotnot. Petra heter egentligen någonting annat.

ANNONS

ANNONS