Husbil helt utbränd - räddningstjänsten varnar

En husbil brann ner till grunden i en kraftig brand på campingen. Nu varnar räddningstjänstens arbetsledare för att husbilarna står för tätt.

ANNONS
|

Området kring husbilen som brann på Apelvikens camping i Varbergär avspärrat och under onsdagsförmiddagen är det många campinggäster som promenerar förbi för att titta på det utbrända fordonet, skriver Hallands Nyheter.

Branden som utbröt på tisdagskvällen totalförstörde husbilen men tack vare en snabb insats från räddningstjänsten och att vinden låg i rätt riktning, fick branden inte någon större spridning.

Försökte slita upp dörren

Arne Gustavsson och Anette Carlsson campar bara två husvagnar bort från husbilen som började brinna.

– Jag försökte slita upp dörren för att kolla om det fanns någon där inne. Men jag hörde att brandvarnaren lät och det finns ingen människa som hade kunnat sova i det ljudet, så jag förstod att husvagnen var tom, säger Arne Gustavsson, som var den som först på plats efter att branden brutit ut.

ANNONS

Han berättar att flera personer kom med brandsläckare men att branden slog ut genom takluckan.

– Det var en fullt utvecklad brand inne i husbilen, så det var nog tur i oturen att det bara brann genom takluckan, annars hade det kunnat sprida sig mer, säger Arne Gustavsson.

Lättad över att det inte gick värre

Inga personer kom till skada och på Apelvikens camping är man lättad över att det trots allt inte hände något värre.

– Vi är väldigt tacksamma över att det gick bra. De som behövde flytta sina bilar kunde lätt köra därifrån och vi var där och hjälpte till. Jag har pratat med dem som bodde i närområdet och alla verkar lugna och har förståelse att det här är saker som kan hända, säger Nils Gordh, ägare av Apelvikens camping.

Hur ser ert säkerhetsarbete ut på campingen?

– Vi följer de regler som finns med att man ska stå med draget utåt och att det ska vara avstånd mellan vagnarna. Det här informerar vi om och ser vi någon som står fel, så säger vi till.

För tätt mellan husbilarna

Enligt reglerna på campingar ska husbilar och husvagnar stå med fyra meters mellanrum. Daniel Tjäder, som är arbetsledare på räddningstjänsten Väst, anser att det många gånger är för tätt på campingarna trots att reglerna följs.

ANNONS

– I dag är det väldigt många säsongare som ligger på campingarna under en lång tid. Då har man inte bara en husbil utan kanske också förtält, altan och staket. Många har en gasolgrill och sedan gasol till husbilen och då tycker jag att fyra meter är för lite. En husbil eller en husvagn är i princip ren plast rakt igenom och det brinner intensivt. Nu gick det bra och det blev inte någon nämnvärd spridning, men det kunde gått riktigt illa, säger han.

För Arne Gustavsson och Anette Carlsson har händelsen gjort att de nu ser över sin egen brandsäkerhet.

– Vi ska sätta in en brandvarnare nu. Vi har tänkt på det länge, men det har aldrig blivit av. Man blir lite skärrad när något sådant här händer, säger Anette Carlsson.

Vad som orsakat branden är än så länge oklart.

ANNONS