Knut Torsson har bott bakom Kungälvs sjukhus i tolv år. Nu ska det svampangripna torpet rivas och han befarar att han kommer att börja med narkotika igen om han tvingas bo med andra missbrukare.
Knut Torsson har bott bakom Kungälvs sjukhus i tolv år. Nu ska det svampangripna torpet rivas och han befarar att han kommer att börja med narkotika igen om han tvingas bo med andra missbrukare.

Hus fullt av mögel

ANNONS
|

– De skickar tillbaka mig rakt in i knarkträsket, säger han.

I tolv år har Knut Torsson bott i ett gammalt torp bakom sjukhuset. Här har han planterat hallonbuskar och satt sin potatis. Knut har en bakgrund som missbrukare och har via ett så kallat socialt kontrakt hyrt huset av Kungälvs kommun. I våras upptäcktes att torpet var fuktskadat och fullt med svamp och i november dömdes det ut som bostad.

Nu ska stället rivas och Knut Torsson har hänvisats till ett socialt boende i centrala Göteborg.

– Jag känner till stället mycket väl. Jag känner folk som bor där och har bott där. Det är ett knarkarnäste och en värld som jag inte vill tillbaka till. Jag kommer att falla dit igen i såfall, säger han.

ANNONS

Knut Torsson vill ha ett likadant boende som han har i dag. En plats som ligger lite avskilt där han kan ha sin katt Pusen och få vara ifred. Han har en bestämd uppfattning om att fuktproblem har funnits i byggnaden länge.

– Jag vet att det var fuktskadat när jag flyttade in och det är inte mitt fel att det har blivit som det har blivit. Jag har skött trädgården i tio år och tycker att Kungälvs kommun är skyldig mig ett bra boende. Kommunen har förstört mitt liv, säger han.

Tjänstemän på Kungälvs kommun bekräftar att boendet i Göteborg är det enda som kunnat erbjudas för tillfället. Det finns nämligen inte några lediga platser någon annanstans.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet. Men liksom i andra fall kan ett sådant tillfälligt boende vara det enda möjliga tills vi har hittat en lämplig permanent lösning som fungerar för en specifik person, säger socialchefen Jonas Arngården.

Är det lämpligt att placera en före detta missbrukare bland andra missbrukare när han själv berättar om riskerna?

ANNONS

– Jag kan inte gå in på den bedömningen, det får stå för honom. Men självfallet finns det risker på den här typen av boende där vi köper platser, säger Joans Arngården.

Ett annat problem är den generella bostadsbristen i Göteborgsområdet. Johan Bergqvist är boendesekreterare på socialförvaltningen i Kungälv och märker tydligt hur den smittar av sig på socialt utsatta, även i kranskommunerna.

– Bristen på bostäder gör att bolagen kan ställa högre krav på sina hyresgäster. Det är klart att de blir svårare även för de socialt mest utsatta, säger Johan Bergqvist.

Tillfälligt boende

Socialtjänsten kan hjälpa till med ett tillfälligt boende som en akut lösning på en boendesituation. Det kan till exempel vara på ett vandrarhem, jourlägenheter, i hus eller någon kollektiv boendeform. Gäller personer som anses stå längst ifrån den ordinarie bostadsmarknaden och inte på egen hand kan skaffa bostad.

Just nu har tio personer som är skrivna i Kungälvs kommun beviljats tillfälligt socialt boende. Dessa platser kostar kommunen omkring 1 000 kronor per dygn.

ANNONS
ANNONS