Hundratals väljer hojen i vinter

De sponsras med dubbdäck och ska i gengäld rapportera om läget på cykelbanorna. Lerumsborna Vaun Roughton och Renée Jonsson är två av 366 västsvenskar som under några vintermånader deltar i ett projekt för mer hållbart resande.

ANNONS
|

I ur och skur trampar de i vinter längs Sävelångens strand via Nääs ekhagar till sina arbeten på slottet.

– Det är en jättevacker cykelväg hit från mitt hem i Lerum. Jag har cyklat till jobbet under sommaren tidigare och såg projektet som en möjlighet att komma igång även på vintern, säger Vaun Roughton som driver Nääs café och restaurang.

Tidigare har han som de flesta andra stuvat undan sin cykel i förrådet när temperaturen börjat krypa nedåt, men i vinter är läget annorlunda.

Förutom kollegorna vid Nääs deltar just nu 364 andra västsvenskar i Vintercyklist, ett projekt inom Hållbart resande väst.

ANNONS

– Att byta från sommar till vinterdäck på sin cykel är långt ifrån lika självklart som att anpassa bilen efter den kalla årstiden, säger Anna Gustafsson, projektledare vid Göteborgsregionens kommunalförbund.

Under tre månader cyklar deltagarna minst tre dagar till och från sina arbeten. En gång i veckan rapporterar de in hur vinterväghållningen fungerar längs cykelrutten. För prestationen får de en cykelservice och dubbdäck.

Kostnaden landar på 1 200 kronor per cyklist, Hållbart resande väst står för en fjärdedel medan deltagarens hemkommun betalar resten.

– Syftet är att få fler sommarcyklister att fortsätta cykla även på vintern, säger Anna Gustafsson.

För deltagaren Vaun Roughton blir det nu en cykelmotionsdos på sammanlagt 2,2 mil varje dag. Den nya vanan har redan fått honom att känna sig piggare, gladare och miljövänligare.

– Jag har mycket mer energi nu och har dessutom börjat ta cykeln till affären. Mina barn är väldigt miljöengagerade och hejar på mig, det känns bra att inte ta bilen.

Kollegan Renée Jonsson som arbetar som informatör vid Nääs slott håller med. Hon har monterat en stor korg på sin pakethållare som rymmer flera matkassar.

– Jag har inte riktigt vågat cykla på vintern tidigare, men med dubbdäck är det en enorm skillnad. Det blir lite trögare jämfört med vanliga däck, men de biter jättebra även när det är isgata.

ANNONS

Renée Jonsson upplever dessutom att cyklingen fått henne att uppskatta vintern mer än tidigare.

– Det är härligt att känna väderväxlingarna i ansiktet. Bara man tar på sig rätt kläder så kan bitande kyla och regn till och med vara härligt.

Fakta: Vintercyklist

  1. Vintercyklist är ett projekt för att öka det hållbara resandet året om.
  2. Medverkande i Göteborgsregionen, respektive kommun:
  3. Mölndal 40
  4. Lerum 32
  5. Kungsbacka 20
  6. Stenungsund 20
  7. Ale 10
  8. Alingsås 6
  9. Öckerö 15
  10. Utöver invånarna cyklar även 100 medarbetare på Västra Götalandsregionen. Sammanlagt deltar 366 personer i länet.
  11. Projektet drivs av Hållbart resande väst i samarbete med de medverkande kommunerna, i år tolv stycken.
ANNONS