Hunden Ensos talang – kan säga "mamma"

Vallhunden Enso, från Åmål, sitter inne på en speciell talang – han kan nämligen säga "mamma". Enligt matte Elisabeth Wennberg började allt redan när Enso var en liten valp. – Mamma, säger Enso med en grov basröst.

ANNONS
|

Det var SVT Nyheter Väst som var först med att uppmärksamma hunden Enso som, till skillnad från andra hundar, kan prata.

När Åmålshunden Enso var en liten valp lärde han sig nämligen att kalla matte Elisabeth Wennberg för mamma. I en video fångades ögonblicket när Enso gjorde ljudet för drygt sex år sedan.

Men det hela ska ha startat redan i valpstadiet.

– När han var valp höll han på väldigt mycket med att göra olika ljud. När jag gjorde någonting som han tyckte var gott gjorde han en gång ett ljud som påminde om just "mamma" och därefter uppmuntrade jag ju det. Så varje gång han gjorde det ljudet fick han något gott, säger Elisabeth Wennberg.

ANNONS

En belöning för ett "mamma" kan vara allt från hundgodis till köttfärs – eller en bit från en varmkorv.

– Ibland när vi sitter runt matbordet kan han bli sugen på något och då kan han säga mamma.

"En jättefin kompis"

I dag är Enso tio år gammal och kommer att göra debut i SVT:s "Landet runt" på söndag. Detta efter att de i det sitt senaste program efterlyste djur som kan prata. Det var en kompis till Elisabeth Wennberg som rekommenderade henne och Enso att söka till programmet.

Enso är en en belgisk vallhund, en groendendael, och Elisabeth berättar att det är han som håller vakt i hushållet.

– Han är en jättebra vakthund, väldigt allert och vaken. Han har också en väldig humor och är alltid med mig.Det är en jättefin kompis att ha, verkligen, säger hon.

Hon berättar att det ännu inte finns några planer på att utveckla Ensos ordförråd. "Mamma" får räcka.

– Jag vet inte om det går att lära honom något mer. Att han kan säga "mamma" är en lyckoträff. Jag kan ju få honom att göra roliga ljud, men inte ord. Han sjunger och håller på väldigt mycket med ljud generellt.

”Landet Runt” sänds i SVT på söndagklockan 18.15.

ANNONS
ANNONS