Hundarna i polisens tjänst

De går på fyra ben och har ett oslagbart luktsinne. Hundar anställda av polisen fyller en viktig funktion i organisation och deras nos och oräddhet har hjälpt polisen att lösa många brott. Och nu ska likhundarna Wirre och Freddy hjälpa Rättsmedicinalverket.

ANNONS
|

Hundföraren Johan och hans kollega Åsa Sahlsten är på polisens hundenhets träningsanläggning i Jonsered för att träna sina hundar. På kommando från Åsa utför Johan och hunden Håkan olika moment. Håkan går fot, ska ligga kvar när Johan går och får endast ta bollen när Johan säger det. Under passet har han hela tiden ögonkontakt med sin förare.

–Det har han för att han vill ha sin belöning, säger Michael Christiansen, gruppchef på hundenheten i Storgöteborg.

Håkan är en belgisk vallhund/malanois och är den näst vanligaste rasen bland polishundarna. Träningen varvas med lek där belöningen är en boll som hundföraren har kontroll över. På så sätt känner hunden att det finns en belöning att jobba för.

ANNONS

Innan en hund kan godkännas som polishund går den igenom en rad tester där regionala besiktningsmän bedömer hundens lämplighet. Det kan vara att skrämma den och se hur den reagerar, det kan vara att utsätta den för grupper av människor och se om den kan fokusera.

– En bra polishund har ett stabilt psyke, en egen motor i sig och en vilja att jobba, säger hundföraren Christer Lindvall.

I dag finns ett 50-tal polishundar i tjänst i Storgöteborg, Hallands, Skaraborgs, Fyrbodals och Älvsborgs polisenheter. Den vanligaste är en tysk schäfer som oftast jobbar som patrullhund. Hunden följer med poliser i yttre tjänst och i arbetsuppgifterna ingår i första hand att leta efter försvunna personer, men de kan även användas vid demonstrationer eller för att spåra efter eventuella gärningsmän.

Polisens hundar är användbara på flera områden. De kan arbeta som kriminalsökhundar som letar de efter blod, döda personer och sperma. Brottplatsundersökningshundar letar efter dna, saliv, blod och mänsklig doft på en misstänkt brottsplats.

Brandhundar letar efter spår av brännbar vätska vid misstanke om anlagd brand. Narkotikahunden ska hitta narkotiska preparat men kan även leta efter vapen. Det är också viktigt att hund och förare litar på varandra och att hunden förstår vad föraren vill att den ska göra. Hunden ska ha respekt för föraren och se den som sin ledare.

ANNONS

– Vi är hjärnan och de är nosen, säger Michael Christiansen.

Christer Lindvall har den enda renodlade likhunden i Sverige, Wirre. Han och cockerspanielkompisen Freddy, som Michael Christiansen har, är involverade i ett projekt mellan Polisens hundenhet och Rättsmedicinalverket.

– Vårt uppdrag är att se hur hunden klarar av att skilja på blod från en död och en levande människa, säger Michael Christiansen.

ANNONS