Hålta skola.
Hålta skola.

Hot och våld mot lärare utreds

ANNONS
|

Pedagoger som blivit sparkade, slagna och i några fall hotade återkommer i tillbudsrapporterna från F-6 skolan utanför Kungälv.

– Medarbetare känner ju sig osäkra, rädda och otrygga. De går till ett arbete där de vet att de riskerar att bli sparkade och slagna. Det är en arbetsmiljö som ingen anställd i Sverige ska ha, säger Peter Hvass, Lärarförbundets ordförande i Kungälv.

Facket har flera gånger slagit larm men anser inte att kommunen vidtagit tillräckliga åtgärder. När Lärarförbundet gjorde en anmälan i enlighet med arbetsmiljölagen svarade rektorn med en lista på åtgärder. Samtidigt skrev densamma att dessa inte skulle räcka utan det som krävs är mer personal och större lokaler för att kunna undervisa i mindre grupper, något som rektorn också efterlyst.

ANNONS

Facket reagerade med att anmäla ärendet till Arbetsmiljöverket. Rektorn vill inte uttala sig i GP utan hänvisar till skolchefen Maria Andersson. Enligt henne har åtgärder vidtagits vid varje incident på skolan.

– Det är inte så att vi har blundat för det här, men det har inte skett ett systematiskt förebyggande arbete. Det är en process som pågår parallellt nu, att se över vad som brustit.

Nyligen ämnade skolchefen över en handlingsplan till Arbetsmiljöverket. Enligt Peter Hvass är det dock bara en av punkterna i denna som kan avhjälpa den akuta situationen och inte heller den anser han är tillräcklig.

Den handlar om anställningen av en elevassistent. De andra åtgärderna är av långsiktigt slag som översyn av organisation och lokaler samt handledning och stöd till personal.

På torsdagen gör Arbetsmiljöverket inspektion på Hålta skola. Handläggaren Monica Engström vill inte uttala sig om ärendet innan dess, men säger att Arbetsmiljöverket märkt av en ökning av den här typen av ärenden.

ANNONS

– Oftast, generellt sett, när ett sådant här ärende kommer till oss så ser vi att arbetsgivare och skyddsombud inte fört dialogen tillräckligt, säger hon.

Fakta: Arbetsmiljölagen

• Om en arbetsgivare inte åtgärdat brister i arbetsmiljön som ett skyddsombud påpekat kan denne göra en så kallad 6:6 a-anmälan.

• Om arbetsgivaren ändå inte har agerat inom en viss tid eller om skyddsombudet bedömer att åtgärderna inte är tillräckliga kan anmälan göras till Arbetsmiljöverket som kan besluta om en inspektion på plats.

• Arbetsmiljöverket har därefter möjlighet att förelägga arbetsgivaren att rätta till bristerna. Ett föreläggande kan förenas med vite.

ANNONS