Homokritisk pastor bjuds in av Svenska kyrkan

Den tidigare KD-politikern och pastorn från Trollhättan, Tommy Dahlman, blev under 2015 kritiserad efter uttalanden om homosexuella. Enligt pastorn var det en synd att vara homosexuell, och att homosexuella skulle brinna i helvetet. Nu har han bjudits in av Lysekil och Solberga Pastorat för att tala - en inbjudan som möts av stark kritik. – Han är själv ingen god företrädare för kristet leverne, säger kyrkoherden Anders Wannebo. Tommy Dahlman vill själv inte svara på frågan om han fortfarande anser att homosexualitet är en synd.

ANNONS
|

Det var i april 2015 som den tidigare riksdagskandidaten och pastorn Tommy Dahlmantillsammans med 21 andra pastorer gav sin syn på homosexualitet i en debattartikel i tidningen Dagen.

Efter uttalanden tog distriktsordförande i Västra Götaland Norra, Peter Johansson, kraftigt avstånd från de uttalanden som gjorts – och uteslöt att Tommy Dahlman skulle ha några politiska uppdrag framöver.

Nu har den tidigare riksdagskandidaten bjudits in för att föreläsa på Lysekil och Solberga Pastorat under två dagar. Något som upprör de anställda inom pastoratet.

– Så vitt jag vet kommer han inte framföra några sådana åsikter på träffarna men hans närvaro är ändå uppseendeväckande, säger en anställd som GP pratat med.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: KD-pastor kallar homosexualitet för synd

Kritiska till inbjudan

Svenska Kyrkan, däribland Göteborgs stift, arbetar aktivt för allas lika värde, och i kyrkans stadgar står att Svenska kyrkan "skall inte fördöma homosexuella personer eller skuldbelägga den homosexuella orienteringen. Svenska kyrkan skall också aktivt motverka diskriminering av personer på grund av sexuell läggning".

Göteborgs biskop Per Eckerdal har själv deltagit i Pride-festivalen, och har tidigare sagt att han anser att kyrkan ska vara en plats dit alla är välkomna.

Den anställda på Solberga Pastorat berättar att flera medarbetare ställer sig kritiska och frågande till inbjudan.

– Ingen av Kyrkoherdarna i Solberga eller Lysekil har blivit informerade om pastorns närvaro förrän förra veckan, då det varit en församlingspräst som bjudit in honom, säger den anställda.

Anställda säger upp sig

Enligt den anställda ska församlingsprästen tidigare försökt bjuda in Tommy Dahlman, men då fått nej av kyrkoherden. Denna gång bjöds han in tillsammans med en annan föreläsare, Annika Östberg.

– En kollega till församlingsprästen har sagt upp sig i protest, för att han själv har en homosexuell dotter.

Tommy Dahlman uppger för GP att han har respekt för kritiken men att han i övrigt inte har så mycket att säga.

– Det är så att jag kan inte kommentera något av det härnu för att det går bara in och stör själva eventet och överskuggar Annica Östbergs besök, säger pastorn och fortsätter:

ANNONS

– Jag kan gärna ställa upp på en intervju, men i ett annat sammanhang, helt enkelt för hennes skull.

Tar du illa vid dig gällande kritiken och motståndet kring att du har bjudits in?

– Nej. Jag respekterar självklart det och jag samarbetar faktiskt varje vecka med människor som har en annan uppfattning än vad jag själv har i många olika frågor. Det får man leva med.

Anser du att homosexualitet är en synd?

– Jag går inte in i den diskussionen med anledning av det jag precis sa. Vi får dra ett streck där, avslutarTommy Dahlman samtalet.

"Det är en skandal"

Stig-Uno Johansson, är medlem i Kyrkorådet och sedan september förra året gift med sin man Jan Lennart. De vigdes i Hålta kyrka, där Jan Lennarts farföräldrar fick sitta längst fram på skambänken, för att de bedrivit horeri.

– Nu har det gått 120 år, och det sitter unga människor som vill ha tillbaka det gamla. Homosexualitet har ingenting med Bibeln att göra, säger Jan Lennart.

Jan Lennart poängterar att ingen varit elak mot dem personligen, men att de är medvetna om att det finns människor som ogillar deras äktenskap.

– Men det skiter vi i. Oss rår de inte på. Men jag tycker synd om de unga som får griller i huvudet, säger han.

ANNONS

Beslutet att bjuda in den kritiserade pastorn tycker makarna är bedrövligt.

– Hur kan man som präst bjuda in honom? Det är skamligt. Han hetsar folk, en präst som dömer folk till helvetet, det är en skandal,säger Jan Lennart.

Jan Lennart och Stig-Uno själva är tacksamma och glada över all den hjälp och kärlek de fått från kyrkan och vill inte kasta någon skugga på själva församlingen.

– Och vi vill inte gå ur kyrkan, vi gillar kyrksamheten i Folkyrka. Går vi ur, så finns det mer plats för människor som honom (prästen).

Stig-Uno som är medlem i Kyrkorådet, tycker att det borde vara en självklarhet att den kritiserade pastorn inte talar i kyrkan.

– Vi tycker att han uttalat sig så illa om människor som är homosexuella, så han borde inte vara välkommen, säger Stig-Uno.

LÄS OCKSÅ: Tommy Dahlman tar time-out efter rattfylleri

"Inte vår avsikt att ge honom en plattform"

Anders Wannebo är kyrkoherde i Solberga Pastorat och beklagar det inträffade.

– Jag fick reda på det för tio dagar kanske. Sedan har vi pratat om det fram och tillbaka och det finns olika tankar kring det, säger han.

Anders Wannebo menar att pastoratetvar angelägna om att få dit Annika Östberg som talare, då många har velat lyssna på hennes historia.

ANNONS

– Sedan har hon valt att använda Tommy Dahlman som moderator. Och det är klart att det blev reaktioner, säger han.

Enligt Anders Wannebo har pastoratet tidigare valt att inte bjuda in Tommy Dahlman som talare då man inte velat ge honom en plattform.

– Det var inte vår avsikt att ge honom en plattform att dela sina åsikter, han är själv ingen god företrädare för kristet leverne. Vi kan bara hoppas att han ägnar sig åt Annikaoch inte sig själv, säger han.

Tycker ni att det är förenligt med era värderingar att ha en talare som uttalat sig som Tommy Dahlman gjort?

– Det kan ha en möjligåterverkan på vår församlingatt ha gett honom utrymme, det vill vi ju verkligen inte. Men det har ju ingenting med Svenska Kyrkans värderingar att göra.

Förstår ni att era anställda blir upprörda över valet av talare?

– Klart jag förstår det, vi har jutidigare varit tveksamma till honom.

Skulle ni bjuda in honom, om ni visste att det handlade om honom?

– Det har aldrig varit aktuellt att göra det. Det finns ingen anledning att ge honom en plattform i vår kyrka.

Hur går ni vidare nu?

– Nu har vi sagt att vi ska stå bakom detta, det är ingenting vi är stolta över, men när man hamnar i sådana här situationer blir det aldrig riktigt bra.

ANNONS

Lysekil Pastorat har inte gått att nås för en kommentar.

ANNONS