Havsmiljön i fokus under Västerhavsveckan

Naturvandringar, klappakvarium och skräpkonst. Och en hel del annat. Med olika aktiviteter uppmärksammas Västerhavet under en veckas tid från Strömstad i norr till Ängelholm i söder.

ANNONS
|

På gräsplätten ovanför Askimsbadet ligger drivor med slitna föremål utkastade. PET-flaskor, repstumpar, en punkterad fotboll och en gammal flagga. På huk bland det marina skräpet sitter konstnären Marie Gayatri Ekedahl och förevisar sakerna för en grupp förskolebarn från avdelningen Humlan på Nymilsgatans förskola.

– Alla de här sakerna har vi hittat i havet. Det är ju inte så bra, eller hur, frågar hon gruppen.

Barnen skakar på huvudet.

– Havet är ingen soptunna, utbrister Lisa, 5 år.

– Det är jättefarligt, instämmer klasskompisen Rayan.

LÄS MER:De rensar bort skärgårdsplasten

Kombination av skapande och lärande

Skapandet av skräpskulpturer vid Askimsbadet är en del av den årligen återkommandeVästerhavsveckan. Skräpet har plockats upp från skärgårdsstränderna av park- och naturförvaltningens strandstädare, och nu ska det med hjälp av spik, tejp och kreativitet förvandlas till konst med havstema. Några av barnen börjar trä röda snören från en gammal tross genom små hål i en blå plastdunk. Gula PET-flaskor blir ögon, en gammal läskburk får agera näsa och blå fibertråd skapar en mun.

ANNONS

– Vi gör en brännmanet av skräp. Munnen är blå för den har ätit blåbär, berättar Lisa.

Land art-konstnären Marie Gayatri Ekedahl hoppas att kombinationen av skapande och lärande kan komma att framkalla en medvetenhet hos barnen.

– Defår information om till exempel miljöförstöring och nedskräpning, men vi är dåliga på att skapa plattformar för vad vi kan göra åt det, hur vi kan agera kring det, konstaterar hon.

Gunilla Fransson Bangura, projektansvarig för Västerhavsveckan, berättar att byggandet av skräpskulpturerna är en av flera aktiviteter under veckan som fokuserar på just nedskräpningen av haven.

– Vi lyfter frågan om plast och skräp väldigt mycket. Bohuskusten tar emot stora mängder skräp från havet och det är viktigt att uppmärksamma, säger hon.

100 aktörer på 54 olika orter

Västerhavsveckan syftar till att öka kunskapen om Västerhavet, dess miljö och de utmaningar havet står inför. De flesta av programpunkterna är gratis och arrangeras på olika orter längs med hela västkusten. Genom föreläsningar och aktiviteter är förhoppningen att stimulera ett intresse och ett lärande hos besökarna.

– Du får kunskap och engagemang på ett annat sätt om du själv är med och deltar. Genom att till exempel skapa tillsammans är det lättare att få en helt annan känsla för havet, säger Gunilla Fransson Bangura.

ANNONS

Initiativtagare till veckan är Västra Götalandsregionens miljönämnd. Under förra året lockade aktiviteterna, som vänder sig till både barn och vuxna, över 70 000 besökare. Årets upplaga är den nionde och tack vare Hallands ökade engagemang är i år fler aktörer än någonsin inblandade; runt 100 stycken på 54 olika orter. Gunilla Fransson Bangura berättar att man planerar att slå på stort till tioårsjubileet år 2018.

– Ja, vi satsar hårt på tioårsjubileet. Vi vet inte riktigt vad det blir än, men det blir spännande, säger hon.

Barnen på gräsmattan vid Askimsbadet är djupt fokuserade på sitt skapande. Att bygga med skräp är kanske framför allt en rolig och kreativ aktivitet, men det är tydligt att det också sätter igång tankeprocesser. Det här med att slänga skräp i havet är ju faktiskt inte okej.

– Man får inte göra så. Fiskarna tycker inte om det, konstaterar fyraårige Rayan.

ANNONS