Bild: TT & Elisabet Hvittfeldt
Bild: TT & Elisabet Hvittfeldt

Hastighetsbråk på Orust - höjde istället för att sänka

De boende längs en väg på Orust ville att hastigheten på deras väg skulle sänkas. Istället höjdes den. Nu överklagar de beslutet.

ANNONS
|

Längs väg 774 vid Slussen på Orust har det länge varit en hastighetsbegränsning på 50 km/h. Ändå har bilar kört för snabbt på vägen, vilket fick de som bor längs vägen att begära sänkt hastighet av Länsstyrelsen. De tyckte att 40 km/h var en rimlig begränsning.

Överklagade beslutet

Till sin förvåningsåg de istället att Länsstyrelsen höjde hastigheten till 70 km/h, vilket fick de boende att genast överklaga.

"Det var inte så jag menade ... vårt önskemålvar att bara byta ut 50-skylten mot 40-skylt och inget annat"skriver den boende i sin överklagan till Länsstyrelsen.

De som bor längs vägen anger vägens smalhet, att trafiken har ökatoch att en närliggande skola har fördubblat sitt antal elever de senaste åren som några av anledningarna till att hastighetsgränsenborde sänkas.

ANNONS

Länsstyrelsen tycker dock att den mest lämpliga hastigheten på vägen är 70 km/h. Detta eftersom vägen är utom tätbebyggt område och att "vägförhållandena inte skiljer sig från liknande vägar".

Siffror från 2008

Både Polismyndigheten,som yttrat sig i frågan,och de som bor längs vägen tycker dock att sikten på vägsträckan är alldeles för dålig för en så hög hastighet. Båda parterna är överens om att 40 km/h är en lämplig hastighet.

Länsstyrelsen väljer dock att inte gå på de boendes linje utan håller med Trafikverket som inte tror att en sänkt hastighet kommer hållas av trafikanterna, därför är det inte lönt att sänka hastigheten.

Trafikverket baserar sin bedömning på siffror från 2008, när de senast var på platsen och gjorde mätningar.

ANNONS