Malou Melinda Lundqvist låter Julian, Marlon, Vilja, Saga, Klara och Elly på Heljereds förskola testa sagoappen i vilken man kan välja att läsa en saga själv eller lyssna på en berättarröst.
Malou Melinda Lundqvist låter Julian, Marlon, Vilja, Saga, Klara och Elly på Heljereds förskola testa sagoappen i vilken man kan välja att läsa en saga själv eller lyssna på en berättarröst.

Har utvecklat en sagoboksapp

ANNONS
|

Barnen som bidragit i utvecklingen av appen fick i går en första titt innan den släpps för nedladdning i dag.

Idén kommer från Martin Dalenius, förskolerektor i Västra Kållered och Johan Kivi, lärare på IT-gymnasiet i Göteborg, tidigare kollegor och vänner.

– Vi vill gärna puscha gränserna för skolutvecklingen och försökte hitta något att göra tillsammans. Jag ville att barnen skulle bli aktiva och bli en del i sitt berättande. De har tusentals berättelser och figurer inom sig. Johan ville å sin sida ha ett konkret projekt till sina elever att jobba med, säger Martin Dalenius.

IT-eleven Malou Melinda Lundqvist har gått helhjärtat in i projektet som spänt över tre kurser – digitalt skapande, estetisk verksamhet samt text- och kommunikation. Hon var först lite tveksam till att samarbeta med förskolebarn men när hon kom ut till förskolan i Kållered för att intervjua tyckte hon att det var jätteroligt.

ANNONS

– De var lite tysta, men de pratade om favoritfärger och mycket om havet och någon nämnde sjöjungfru och det tog jag med. En fiskleksak de har här blev huvudfigur i min saga.

För barnen har samarbetet varit spännande.

– De har varit lite nervösa och uppskrämda, men tyckt det varit väldigt roligt, säger Martin Dalenius.

I går dröjde det inte många minuter efter att några av barnen slagit sig ned i en soffa med Malou förrän hon fick deras gillande.

– Det är jätteroligt, säger Julian entusiastiskt, och lutar sig lite närmare för att höra mer om Tord och paradisplaneten, en av 22 sagor i applikationen.

Själva utvecklandet som sådant har varit grejen för alla, men skaparna hoppas också att sagoappen ska laddas ned och användas ihop med barn av föräldrar och morföräldrar.

– Vi är först med detta. Vi har försökt kolla runt lite, men vad vi vet är det ingen som gjort någon sådan här förut, säger Johan Kivi som är den som lyckats få applikationen godkänd av Apple.

Kostnaden, 1 400 kronor, för lanseringen står Mölndals stad för.

Kan laddas ned till Ipadvia Appstore.

Skapad av elever på IT-gymnasiet i Göteborg.

Bygger på berättelser från barn i västra Kållereds förskolor.

Finansierad av Mölndals stad.

ANNONS