Bengt Carlsson är både stolt och glad över att ha blivit utsedd till årets föreningsprofil i Härryda kommun för sitt arbete med att locka yngre boulespelare. Bild: Camilla Moestedt
Bengt Carlsson är både stolt och glad över att ha blivit utsedd till årets föreningsprofil i Härryda kommun för sitt arbete med att locka yngre boulespelare. Bild: Camilla Moestedt

Har sänkt medelåldern bland spelarna med 42 år

Boule är kanske inte den sport man tänker först på när det kommer till ungdomssatsningar. Men faktum är att i Härryda har just en sådan renderat Bengt Carlsson priset "årets föreningsprofil 2018".

ANNONS
|

Just den dagen GP besöker Landvetter Boule Clubs inomhusbana i Mölnlycke är det dock ganska soprent på yngre spelare. Det är serietävling mellan tre av Landvetters lag, Hällesåker, Skatås, Lerum, Rävlanda och Hindås.

Bengt Carlsson är tävlingsledare och domare och skriver in delresultaten som rapporteras in av de olika representanterna för lagen, allteftersom tävlingen fortskrider.

– När serien är färdigspelad efter helgerna drar vi igång den ordinarie träningen med både våra veteraner och ungdomar, berättar han.

Just den senare satsningen är också en av anledningarna till att han nyligen blev utsedd till årets föreningsprofil 2018 i Härryda kommun.

ANNONS

– Medelåldern på oss i klubben är ju i ärlighetens namn ganska hög. 99 procent av medlemmarna är väl som jag över 65, säger 72-årige Bengt Carlsson, som utöver utnämningen till årets föreningsprofil nu samtidigt kan stoltsera med att faktiskt också ha sänkt medelåldern på spelarna dramatiskt.

– Bara genom de två yngre medlemmar vi knutit till oss har vi faktiskt sänkt medelåldern med 42 år, säger han och skiner upp.

Det har hittills även gått bra för Landvetter Boule Club på olika tävlingar, där de hamnade bland de tio bästa lagen på SM förra året.

Hans engagemang att locka fler yngre spelare har också burit frukt, inte bara på hemmaplan.

– Innan höstlovet skickade vi ut en inbjudan till olika klubbar i Sverige om att komma hit på ett tredagars bouleläger. Vi hade riggat för kanske tio intresserade men fick 25 anmälningar från Malmö till Stockholm, berättar han stolt.

Många yngre i åldern 11 till 17 år står också på tur att under våren testa på boule i boulehallen genom Härryda kommuns satsning Sportlabbet på söndagar.

– Det är jättekul, för sporten behöver verkligen föryngras och då behövs även yngre förebilder, även om vi gamlingar förstås försöker och gör så gott vi kan, säger han och skiner upp igen.

ANNONS

Klubbens äldre spelare har också lyckats bra den gångna säsongen, där division 1-laget bara var en poäng för att kvala in i elitserien.

Vad är det då som är så kul med boule?

Enligt Bengt Carlsson är det just när man börjar tävla och läsa spelet som det blir intressant på allvar.

– Någon publiksport kommer det nog däremot aldrig bli innan vi får färgade klot. Men vi märker ju glädjande nog nu också att många yngre börjar få upp ögonen för spelet och välkomnar naturligtvis också fler att komma hit och testa.

Om föreningsprofilspriset säger han också att han både är stolt och glad över att ha fått det.

– Även om jag när de ringde från kommunen och sa att jag fått det, svarade att "nu har ni nog ringt fel, jag representerar Landvetter Boule Club, inte bollklubb", säger han med ett skratt.

– Men det är förstås jättekul, både för mig och de övriga medlemmarna som ju även de är delaktiga i satsningen och ställer upp som tränare och medhjälpare.

ANNONS