Handikappföreningen FUB, där Gunnel Trygg är aktiv, är skarpt kritisk till Kungälvs kommun.
Handikappföreningen FUB, där Gunnel Trygg är aktiv, är skarpt kritisk till Kungälvs kommun.

Handikappade sågar Kungälv

ANNONS
|

För över ett halvår sedan stängdes Orren där den dagliga verksamheten för funktionshindrade höll till. Det eftersom lokalerna var mögelskadade. Sedan dess har kommunen försökt hitta ett nytt ställe för verksamheten. Under tiden har brukare och personal flyttat in i tillfälliga lokaler.

En lösning som inte alls har fungerat, menar Bengt Andersson, ordförande i FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) i Kungälv.

– Situationen är akut. Både brukare och personal mår dåligt. Aktiviteter som matlagning, träning och hunddagiset har försvunnit. Nu handlar det bara om förvaring. Ingen mår bra av att inte ha något att göra, säger Bengt Andersson.

ANNONS

Föreslår moduler

För att lösa situationen vill FUB att kommunen i första hand ställer upp moduler där den dagliga verksamheten kan hålla till. Ett önskemål som nu ser ut att beviljas. Förra veckan blev det klart att två moduler kommer att ställas upp.

– Det låter som en liten julklapp, även om det behövs mer än så, säger Gunnel Trygg, aktiv i FUB.

Modulerna kommer att vara inflyttningsklara om två till tre månader, och ha plats för cirka tio brukare. Men nästan dubbelt så många behöver en plats.

– Vi jobbar fortfarande med att hitta fler lösningar. Eftersom vi vill att det ska bli så bra som möjligt har det här tyvärr tagit lång tid. Men modulerna är ett steg på vägen, säger Magnus Gyllestad, sektorschef på FM service som har i uppdrag att lösa lokalfrågan.

Bengt Andersson och Gunnel Trygg hoppas att lösningen inte stannar vid två nya moduler. De vill att kommunen tar ett större grepp om frågan.

– Det behövs långsiktighet, och att vi som föräldrar får vara med och tycka till. Vi vill också att man satsar på ett hus för daglig verksamhet, med små enheter och plats för många aktiviteter, säger Bengt Andersson.

Politisk fråga

ANNONS

Om det blir ett hus eller inte kommer i slutändan att vara en politisk fråga.

– Vi kommer ta upp detta, men kanske finns det lösningar som är bättre än just ett hus. Det viktiga är att vi får lokaler som är bra och håller på lång sikt. Idag är situationen inte bra, och jag förstår kritiken, säger kommunalråd Anders Holmensköld (M).

Daglig verksamhet är en av de insatser som kommunen är skyldig att erbjuda enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Målet med verksamheten är att varje individ på sikt ska få möjlighet till ett arbete.

ANNONS