Han vill stoppa övergödningen – med sjöpung

Kungsbackafjorden är drabbad av övergödning – vilket drabbar livet i vattnet. Nu tror sig socialdemokraten Kent Stenhammar ha hittat en lösning: sjöpungen.

ANNONS
|

I många år har de innersta delarna av Kungsbackafjorden haft problem med övergödning, på grund av kväve från kringliggande odlingar som rinner ner i fjorden. Men nu har kommunpolitikern Kent Stenhammar (S) lämnat in en motion där han föreslår att en sjöpungsodling ska anläggas i fjorden, något som Kungsbackaposten var först med att skriva om.

– De renar ju vattnet från kväve och fosfor, så sjöpungar kan vara ett bra sätt att komma tillrätta med övergödningen, säger Kent Stenhammar.

Filtrerar upp närsalter

Det finns nästan 2000 olika sorters sjöpungar, men de har gemensamt att de är "påsliknande filtrerare". Sjöpungens föda består främst av plankton, men eftersom djuret också binder vissa närsalter som kväve och fosfor, så kan det skördas och på så sätt motverka övergödning.

ANNONS

Efter att sjöpungen skördats kan den göras om till biomassa, som kan användas som gödning eller som foder. Sjöpung är också en delikatess i det chilenska köket, där den äts likt ett ostron med citron, grillad eller som en ingrediens i grytor.

Kan bli till etanol

Kent Stenhammar påpekar dock att någon sjöpungsodling i Kungsbackafjorden inte lär bli av inom någon snar framtid.

– Motionen ska ju upp i kommunfullmäktige, men det är lång väg kvar. Först ska det fattas beslut om ifall kommunstyrelsen ska ta upp motionen för beredning. Så det är inte så att något beslut ska fattas just nu, säger Stenhammar. Sjöpungen ska vara en delikatess i det chilenska köket, tror du det kan vara ett användningsområde? – Ja, det kan jag väl kanske tro. Huvudsyftet är ju att få en renare fjord, men jag har läst på lite och man kan använda sjöpungar till andra saker också. Till exempel fiskfoder och lite av varje. De går också att använda för att försörja Sverige med etanol.

ANNONS