Benny Wernlund, 9 år, sitter i soffan som han sov i under inbrottet. Tjuvarna tog bland annat en laptop vid fotändan. De var även inne i rummet där pappa Stefan och lillasyster Tanja sov.
Benny Wernlund, 9 år, sitter i soffan som han sov i under inbrottet. Tjuvarna tog bland annat en laptop vid fotändan. De var även inne i rummet där pappa Stefan och lillasyster Tanja sov.

Hade oönskat besök – när barnen låg och sov

Förra helgen fick Stefan Wernlund inbrott i sin villa medan han och barnen låg och sov.– Det är otäckt att de har gått in och vågat vara så nära, säger han.

ANNONS
|

Det har skett en tydlig ökning i antalet villainbrott sedan årsskiftet, vilket TTELA tidigare rapporterat. Desto ovanligare är det att tjuven slår till samtidigt som det är människor i huset. Men förra lördagen hände just det hemma hos Stefan Wernlund i Vargön, det skriver TTELA.

Han och barnen Benny, 9, och Tanja, 7, hade gått och lagt sig i källarvåningen vid elvatiden. I vanliga fall brukar Benny sova i sitt rum på andra våningen, och Tanja på den tredje. Under natten tyckte Stefan sig höra ljud från trappan, men tänkte inte mer på det. Det var först på morgonen som han såg altandörren stå på vid gavel och upptäckte att de hade haft besök under natten.

ANNONS

– Jag tänkte ”har vi glömt dörren öppen?”. Sedan såg jag alla lådor som stod framme, säger han.

Benny, som sov på soffan i rummet intill rummet där hans pappa och syster sov, såg direkt att någon varit inne i hans rum.

– Mitt tv-spel var borta, säger han, och berättar att han hörde ljud från ovanvåningen under natten.

– Men jag trodde att det var katterna och somnade om.

Förutom Bennys tv-spelskonsol, som han själv sparat ihop till, var smyckeskrin och barnens sparbössor tömda. Dessutom tog tjuvarna en bärbar dator som stod vid Bennys fotända, och tv-spel från hyllan i rummet där Stefan och Tanja sov.

– Det är otäckt att de vågat gå in och vara så nära. De har lyckats vara så försiktiga så att vi inte vaknade, trots att de befann sig i samma rum, säger Stefan.

– Polisen sa att de var glada att ingen vaknade. Man kan ju inte skydda sig, och risken är att man utsätter sig själv för fara. När tjuvarna är så orädda lär de ju vara beväpnade, säger Ida Nielsen, barnens mamma, som inte befann sig i huset den natten.

Thomas Lindholm, polisens tekniker i Trollhättan, är en av dem som utreder brottet. Han menar att det är möjligt att tjuvarna trott att huset stod tomt när de gick in.

ANNONS

– Det är väldigt sällsynt att det begås inbrott medan människor är hemma. Det händer att man väcks av att någon bryter sig in, men då flyr gärningsmännen i regel.

Ida är glad att barnen och Stefan råkade sova på samma våning, och menar att det inte är förlusten av materiella ting som är värst. Kränkningen som barnen har blivit utsatta för har gjort att Benny inte har velat gå till skolan och Tanja har svårt för att vara ensam.

– Hon kan inte sova i sin egen säng. Barnen mår inte bra, tryggheten är ju helt borta.

ANNONS