I förra helgen utsattes busslinje 720 i Kungsbacka för skadegörelse. Nu till helgen höjer bussbolaget säkerheten. Bild: Lasse Edwartz
I förra helgen utsattes busslinje 720 i Kungsbacka för skadegörelse. Nu till helgen höjer bussbolaget säkerheten. Bild: Lasse Edwartz

Höjer säkerheten på busslinje

Buss 720 till Kungsbacka utsattes i helgen för skadegörelse. Nu rustar bussbolaget för att det inte ska återupprepas.

ANNONS
|

De senaste åren har det förekommit återupprepad skadegörelse genom ägg- och stenkastning på linjen som trafikerar Kungsbackas västra delar.

– I princip är det bara skadegörelse på just den här linjen och på exakt samma ställe och av samma gäng. Alltid i Kullavik och Särö och alltid fredag och lördag kväll, säger Urban Christoffersson, trafikledare på KE’s bussar som trafikerar linjen sedan fem år tillbaka.

Skadegörelsen började den andra helgen på sommarlovet och har pågått nästan hela sommaren.

– Det har gått i vågor. För tre veckor sedan visade sig polisen i Kullavik och då hände ingenting den helgen.

ANNONS

Men i söndags kväll hände det igen. Strax före 23-tiden kastades ägg och sten mot bussen.

– När en sten smäller mot framrutan kan det bli väldigt farligt. Det är som ett stort stenskott men man ser fortfarande ut. Ägg gör att framrutan blir kladdig och chauffören har svårt att ha bra sikt. Ägg klassas som grön laser arbetsmiljömässigt, säger Christoffersson.

Han är mycket bekymrad över läget.

– Börjar chauffören vingla kan det få stora konsekvenser. Det är smala vägar och obefintliga vägrenar. Varje gång är det närmare en riktig olycka. Det är ytterst allvarligt. De som gör det här har inget konsekvenstänk.

Händelsen är polisanmäld och till helgen höjs säkerheten på busslinjen.

– Vi hade möte i onsdags med skyddsombudet och bussbolagets vd och vi kommer att ha förstärkta resurser, säger Urban Christoffersson.

I söndags ställdes de två sista bussturerna in, något som Christoffersson hoppas inte ska hända kommande helg.

– Hettar det till kan vi ställa in. Då kan vi inte garantera våra resenärers säkerhet, säger han.

ANNONS