Ragnar Holgersson och Monica Wallin, ordförande i Kungälvs teaterförening, är kritiska till hyreshöjningen. ”Verksamheter kommer att försvinna till andra ställen och då får kommunen inte in några pengar alls” säger Monica, som var en bland 150 besökare på förra veckans soppteater. Bild: Lisa Henricson
Ragnar Holgersson och Monica Wallin, ordförande i Kungälvs teaterförening, är kritiska till hyreshöjningen. ”Verksamheter kommer att försvinna till andra ställen och då får kommunen inte in några pengar alls” säger Monica, som var en bland 150 besökare på förra veckans soppteater. Bild: Lisa Henricson

Höjda hyror oroar flera föreningar i Kungälv

Hyran för teaterföreningen i Kungälv har fördubblats sedan kommunpolitikerna beslutade att testa en ny uthyrningsmodell. Tänk om och gör rätt, uppmanar nu flera företrädare.

ANNONS
|

I stället för att hyra i block om två eller fyra timmar betalar nu alla ideella föreningar per timme. Tanken är att göra det möjligt för fler att boka kommunens lokaler i kulturhuset Mimers hus och Kvarnkullen.

Men för flera föreningar innebär beslutet en fördubbling av hyran jämfört med förra året, något som Kungälvs-Posten var först med att skriva om.

– Jag tror inte att det här handlar om att fler ska få tillgång till lokalerna utan om att kommunen vill täcka underskottet. Tyvärr tror jag att hyreshöjningen kommer göra det svårt för föreningar att driva kulturverksamhet i Kungälv, säger Ragnar Holgersson, sekreterare i Kungälvs teaterförening.

ANNONS

Han framhåller att föreningarna bedriver en form av friskvård genom att hålla så många äldre aktiva, vilket är hälsofrämjande. Föreningarna engagerar många Kungälvsbor, Aktiva Seniorer har inte mindre än 1 400 medlemmar.

Kungälvs teaterförening är helt beroende av de två teaterscener som finns i kommunen: Mimers Teater och Kvarnkullen, båda höjer hyrorna till det dubbla: 4 000 kronor i lokalhyra för en kvällsföreställning är nu höjt till 8 000 kronor.

Att i sin tur höja föreningens biljettpriser för att täcka hyreskostnaden ser Ragnar Holgersson som svårt då föreningen redan fått reaktioner när snittpriset i år steg från 250 kronor till 300 kronor.

René Andersson som jobbar i bokningscentralen vittnar om att många som ringer in är upprörda. Men hon har också fått positiva reaktioner.

– Alla som ringt har reagerat, men inte alla är negativa. Det finns de som hyr kortare tid som fått det billigare också.

Anna Wedin (M) som är ordförande i det nya utskottet för bildning och lärande försvarar taxejusteringen som beslutades av kommunfullmäktige i november. Hon förklarar bakgrunden.

– Vissa föreningar har bokat så mycket att det omöjliggjort för andra att nyttja lokalerna. De har nästan betraktat dem som sina egna.

Politikernas förhoppning är att fler hyresgäster ska leda till att lokalerna hyrs ut oftare vilket i sin tur betyder mer pengar i kassan. Den nya hyran ska i större utsträckning täcka kommunens kostnader, men samtidigt blir den mer flexibel, påpekar Anna Wedin.

ANNONS

– Tanken är att de som inte vill ha en vaktmästare inte ska behöva betala för det. Jag pratade senast i går med en förening som sparar 2 000 kronor årligen på det här. Jag skulle vilja föra en dialog med de här föreningarna som hörs nu för att få veta vad de vill och har för behov, säger hon.

Hon påpekar att teaterföreningen kan söka kommunalt bidrag.

ANNONS