Högtid för valpsugna: "En riktig lyxsommar"

En valp tar mycket tid och energi. Därför passar många hundspekulanter på lagom till sommarsemestern.

ANNONS
|

På Hundakademins gårdsplan i Lindome är det full aktivitet. Jack russell-valpen Frasse, 5 månader, nosar på fyra månader gamla mittelspitz-tiken Ghia. Dansk-svenska gårdshunden Buster tar sig ett svalkande dopp i en limegrön badbalja, och under ett bord ligger den lurviga labradoodlen Asta och tar igen sig i skuggan. Det är lunchpaus på Hundakademins valpkurs steg 1, och hundarna passar på att både leka av sig och vila upp sig innan det är dags för lektion igen.

För Jennifer Davis och Claes Eskilsson är Ghia den allra första hunden. Barnens önskan infriades äntligen.

– Det är nu vi har tid, vi har semester och barnen har lov. När vi väl hittade henne var det nu eller aldrig, säger Jennifer Davis.

ANNONS

"Många uppfödare planerar kullar till sommaren"

Hanna Lindahl växte upp med hund, men spanska vattenhunden Harry innebär att hon för första gången själv bär huvudansvaret. Då kändes sommaren som en lämplig tidpunkt.

– Det var planerat att det skulle vara på sommaren när jag är mellan studier och jobb. Det är en riktig lyxsommar. Men det är mycket jobb också, säger hon.

Många av mattarna och hussarna på dagens valpkurs håller med om att sommaren är bästa valptiden. Jordbruksverkets statistik över nyregistreringar av hundar talar samma språk. Drygt 1000 fler hundar i månaden registreras under sommaren jämfört med vinterhalvåret.

Hundakademins instruktörer Alexandra Karlsson och Marie Danielsson menar att sommarvalparna blivit lite av en trend. Under vintern räcker det med en valpkurs i månaden; under sommaren håller akademin kurser en gång i veckan, ibland två.

– Vi ser att fler väljer att skaffa valp på sommaren, men även att många uppfödare planerar sina kullar tills dess. Det har blivit en liten cirkel där, berättar Alexandra Karlsson.

Många tar tjänstledigt

Hur länge bör man då vara hemma med sin valp? Marie Danielsson menar att det inte finns något rätt och fel, men att man i första hand ska till hundens behov och se till att det finns tid att lära känna varandra, att träna och att gå på kurs ihop.

ANNONS

– Jag var hemma i tio veckor när jag skaffade Aston. Men det handlar mer om vad man har för möjligheter. Många tar tjänstledigt och många passar på att skaffa hund när de är gravida. Då ska man ju ändå vara hemma ett tag, säger Marie Danielsson.

Några som inte planerat för just en sommarhund är Lena och Peter Nordlander. Labradoodlen Astas intåg i familjen är resultatet av en lång tids väntan.

– Det var mer en slump att det blev just nu. Vi stod i kö i två år i tre olika kennlar för att få henne. Det var egentligen inte dags än, men så fick vi ett samtal om ett återbud. "Ja, vi är redo", sa vi, berättar Lena Nordlander och kastar en kärleksfull blick på Asta.

Allt går bra med lite godis

Lunchrasten är över och det är dags att börja jobba igen. En efter en övar valparna på att gå fot med matte och husse ned till gräsplätten bredvid huset. Att ignorera allt spännande runt omkring och bara fokusera på matte är lättare sagt än gjort.

Finska lapphunden Gimli har svårt att förstå vitsen med att gå lugnt och sansat när man kan jaga fjärilar, nosa på trädstammar och försöka komma ikapp de andra hundarna.

ANNONS

– Hit! ropar matte Elin Lenér och Gimli studsar åt motsatta hållet.

Valpkursen syftar till att lära både hundar och ägare att göra rätt från början, att skapa kontakt och lägga grunden till trygga, harmoniska hundar. På gräsplätten får hundarna lära sig inkallning, stanna, hälsa och gå fint.

Mittelspitzen Ghia verkar haja ganska fort att man får godis om man sitter stilla när instruktören Alexandra Karlsson går förbi. Matte Jennifer Davis är nöjd.

– Det känns fantastiskt bra. Nu finns det hopp om att vi ska få ordning på henne, säger hon och ler.

Fakta: Hund på sommaren

Hundar svettas inte som människor. Hundens nos fungerar som luftavkylare och värme avges genom tassarna. Hjälp hunden att kyla sig med svalkande bad, skugga och förlägg fysisk aktivitet till mornar och kvällar. Ha alltid vatten tillgängligt och lämna aldrig hunden i bilen!

Hundarkan också bränna sig i solen. Smörj med solskydd för hundar på nosens ovansida, örsnibbar, runt ögonen och på magen. Om hunden har lite päls – smörj överallt!

Se upp för blågröna alger. När alger blommar producerar de gift som hunden kan bli dålig av.

Leta igenom hundens päls efter fästingar när den varit ute.

ANNONS