Hårda tag mot skolkarna i Partille

ANNONS
|

Enligt siffror från Centrala studiestödsnämnden är den ogiltiga frånvaron bland gymnasieelever högre än någonsin. Västsverige ligger på snittnivå i riket men skillnaderna är stora mellan kommunerna.

Lilla Edet, Essunga och Tanum är de tre kommuner i Västra Götaland med högst procentuell frånvaro. Men elevunderlaget är litet, det finns en gymnasieskola per kommun med ett fåtal elever i.

Läs också: Rekordmånga elever skolkar i Västsverige

Partille har fjärde högst frånvaro i Västsverige, 17,6, procent vilket innebär 75 elever. I kommunens gymnasieskola, Partille Gymnasium, gick det förra läsåret 427 elever. Marie Gumabon är kommunikationschef på Partille kommun och menar att den höga frånvaron beror på att de är hårda på att följa CSN:s rekommendationer.

ANNONS

- Orsaken är att vi har sett och forskningen visar, att sambandet mellan frånvaro och elevers resultat är väldigt tydlig. Hög frånvaro ger sämre resultat, säger hon.

- Märker vi att en elev har mycket ogiltig frånvaro sätter vi ner foten. Visar att vi ser hårt på frånvaron och att det är en viktig fråga.

CSN:s rekommendationer är att skolan ska rapportera om eleven har mer än tio procents frånvaro. På tre år har andelen som får indraget studiebidrag mer än fördubblats, från drygt 8 till drygt 17 procent i Partille.

- Under perioden har vi blivit hårdare, vi ska se till att eleverna kommer tillbaka till skolan. Det är grundförutsättningen för att lyckas med sina studier och få bra betyg, säger Gumabon.

- Vi gör det här är för att hjälpa eleverna på rätt väg så snabbt som möjligt.

Är det här arbetssättet något ni kommer fortsätta med?

- Absolut, förutsatt att det fungerar. Eleverna måste vara på skolan för att vi ska kunna hjälpa till.

- Sedan pratar vi också med eleverna. Men det har visat sig att det som har haft bäst effekt är när eleverna märker att skolan menar allvar på en gång.

Att ställa krav på eleverna och direkt visa vilka konsekvenser deras agerande får gör enligt Marie Gumabon att de kommer tillbaka snabbare till skolan.

ANNONS

- Elever som har fått indragna studiemedel kommer tillbaka till skolan och får en bättre och högre närvaro. Detta är inget straffsystem utan handlar om att vi vill hjälpa eleverna hitta rätt, säger hon.

ANNONS