Hård kritik mot förslag om att stänga akuten

Stäng akuten på Kungälvs sjukhus nattetid. Det drastiska förslaget har fått stark kritik från såväl privatpersoner som lokalpolitiker de senaste dagarna. Men när den ansvariga sjukvårdsnämnden samlas på fredag talar det mesta för att idén stoppas.

ANNONS
|

Det är tjänstemännen vid Kungälvs sjukhus som har samlat ihop en rad förslag för att minska sjukhusets kostnader under 2016. Förutom en nattstängd akut finns det också med en stängning av en somatisk vårdavdelning med 25 platser samt nedläggning av en psykiatrisk avdelning med tio platser. Dessa tre åtgärder skulle enligt sjukhusledningens egna beräkningar spara ungefär 40 miljoner kronor per år.

– Om vi ska kunna minska antalet vårdplatser så kommer det att kräva ett minskat inflöde till oss, säger Ann Stokland, sjukhusdirektör vid Kungälvs sjukhus.

Vad skulle det betyda för patienterna om akuten stängs på natten?

–Då får de söka sig till andra akutmottagningar. Men här i Västra Götaland har vi ju relativt korta avstånd, säger hon.

ANNONS

Vad blir följden om förslagen inte går igenom?

–Då kommer vi ha svårt att klara ekonomin på kort sikt, säger hon.

Sjukhusets politiska styrelse går igenom förslaget under torsdagen, men det är förstunder fredagen som den verkliga prövningen görs. Då samlas Västra hälso- och sjukvårdsnämnden, som är det politiska organ som bestämmer vilken vård som ska utföras på sjukhuset och vad den får kosta. Ordförande Nicklas Attefjord (MP) säger till GP att nämnden har varit mycket tydlig med att den inte vill se förslag som gör att kostnader flyttas från ett sjukhus till ett annat.

–Det är precis vad som kommer att hända om man stänger akuten i Kungälv på natten. Då kommer patienterna att söka sig till SU i stället och då blir det ingen ekonomisk besparing. Vi är inte intresserade av den här typen av förslag och jag kan inte se att det skulle vara aktuellt med en nattstängning, säger Nicklas Attefjord.

Attefjords hypotes är att sjukhusledningen helt enkelt får bakläxa och uppdraget att ta fram andra förslag för att få en ekonomi i balans.

–Vi höjde skatten förra året och lät i stort sett alla pengar gå in i sjukhusen, utan att kräva att de skulle producera mer vård.

ANNONS

Bland de som reagerat starkast på nattstängningsförslaget finns kommunalråden Miguel Odhner (S) i Kungälv och Martin Johansen (L) på Tjörn. "Vi är väldigt många som blir djupt oroade. Det kräver information", skriver Odhner i ett öppet brev till sjukhusets styrelseordförande Benny Strandberg (KD).

–Vi tycker det är ett väldigt dåligt förslag. Vi kommer göra vad vi kan för att påverka, säger Martin Johansen.

Kungälvs sjukhus gick med 25 miljoner kronor i underskott 2015. De här tre besparingsförslagen ska behandlas:

Stängd akutmottagning. Akuten hålls stängd mellan 21.30 och 07.

Nedlagda avdelningar. En somatisk och en psykiatrisk vårdavdelning stängs.

Utveckling av behandlingshem. En satsning på ett hem för personer med psykossjukdomar bedöms ge lägre kostnader i andra delar av sjukvårdsapparaten.

ANNONS