Hästgården förvandlades till illegal cigarettfabrik

På den tidigare hästgården utanför Vara hittades en illegal cigarettfabrik. Skattevärdet på de 15 miljoner cigaretterna och 10 ton tobaken som fanns i fabriken motsvarade cirka 54 miljoner kronor.
Tre personer åtalades och nu har de dömts till fängelse.

ANNONS
|

Tullverkets spanare hade haft en gammal hästgård i Vedum, utanför Vara, under uppsikt en tid. Vid ett tillfälle i juli stoppade de en mindre skåpbil som var på väg från gården. Inne i skåpbilen fanns en kvarts miljon cigaretter.

Tullen fick då tillåtelse att göra en husrannsakan på gården. Det som tidigare varit ett stall var nu en komplett illegal cigarettfabrik. Här var fönstren igensatta med svart plast eller träskivor. Maskinerna i lokalen bedömdes vara cirka 50 år gamla och uppskattades vara värda uppemot 10 miljoner kronor. En maskin bedömdes ha en kapacitet för att tillverka 2000 cigaretter i minuten.

ANNONS

Tobaksrester i manegen

I den tidigare hästmanegen hade underlaget grävts upp och hålen fyllts igen med större mängder av tobaksrester. Här inne fanns också högar med större kartonger.

Det fanns flera hus på gården och i dessa hittades totalt över 15 miljoner cigaretter och 10 ton tobak.

– Där hittade vi allt från tobak till färdigpaketerade cigaretter i limpor, berättade Bertil Weingarten vid Tullkriminalenheten i Göteborg i höstas.

54 miljoner kronor

Om cigaretterna hade varit legala hade de motsvarat ett skattevärde på cirka 54 miljoner kronor.

– Det är första gången tullen stött på en fabrik i den här storleken, har kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner tidigare sagt.

Bertil Weingarten berättade att det fanns tomkartonger inne i lokalen. I dessa kan det tidigare ha funnits tobak.

– Om de hade kört en sändning till med 15 miljoner cigaretter hade värdet uppgått till det dubbla. Men det är ingenting som vi kan bevisa, förklarade Bertil Weingarten.

LÄS MER: Tullen slog till mot stor illegal cigarettfabrik i Väst

Skulle till Stockholm

Under utredningen gjorde Tullverket även en husrannsakan i ett förråd i Stockholm som hyrdes av en av de misstänkta. Där fanns ytterligare en kvarts miljon cigaretter.

– Vi tror att merparten av cigaretterna skulle gå till just Stockholm. Men det är bara vad vi tror, har Bertil Weingarten sagt och berättat att cigaretterna var av skiftande kvalitet samt att de såldes överallt:

ANNONS

– Hos mer suspekta tobakshandlare som säljer vad som helst och på svarta marknaden.

LÄS MER: Drev västsvensk cigarettfabrik – nu åtalas männen

Tre åtalades

Utredningen ledde till att tre personer, samtliga födda på 80-talet, åtalades för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Enligt kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner förnekade de i stort sett inblandning.

– Det medges litegrann från en person att han har varit där och hämtat. En annan säger att han har varit där och jobbat en period. En förnekar helt inblandning, sa hon i samband med att åtalet väcktes.

Tre dömdes

På tisdagen meddelade Skaraborgs tingsrätt domen. Två av de åtalade dömdes till fängelse i tre år och den tredje mannen döms till fängelse i nio månader, samtliga för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

Rörande den sistnämnde mannen står det i domen att "fängelsestraffet ska anses helt verkställt", detta i och med att han suttit häktad i fem månader.

Tingsrätten skriver att de två männen som döms till fängelse i tre år har varit "betydligt mer drivande och inblandade i verksamheten på gården än NN. Denne framstår mera som en person som utnyttjats för mot en ringa ersättning utföra arbete på gården". Därmed fick han ett betydligt lägre straff.

ANNONS

En av de som dömdes till fängelse i tre år ägde fastigheten medan den andre anses ha varit "behjälplig med hantering av kontanter och överföringar via bank", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Han ska också ha hämtat arbetare till fabriken samt förvarat cigaretter i ett förråd och transporterat cigaretter i ett fordon.

Samtliga maskiner med tillbehör, cigaretter samt tobak och förpackningsmaterial förverkas.

ANNONS