Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Åsa och Hanna Lundgren, som bor på Guldsmedsgården, upprördes av kommunens besked att lägga ner Guldsmedsgården. Nu har kommunen tagit tillbaka förslaget. Arkivbild: Karina Hansson
Åsa och Hanna Lundgren, som bor på Guldsmedsgården, upprördes av kommunens besked att lägga ner Guldsmedsgården. Nu har kommunen tagit tillbaka förslaget. Arkivbild: Karina Hansson

Härryda stoppar stängning av Guldsmedsgården

Det blir ingen nedläggning av serviceboendet Guldsmedsgården. På måndagen återtog Härryda kommun ärendet.

Socialförvaltningen lade i vintras ett förslag om att lägga ner serviceboendet Guldsmedsgården i centrala Landvetter. Anledningen var att kommunen har ett överskott av LSS-platser sedan ett par år och att det inom kort skulle finnas nya serviceboenden och gruppboenden för personer med funktionshinder. Detta ledde till stora protester från boende och anhöriga. Nu har förvaltningen återtagit förslaget. 

Varför backar ni?
– Det är flera olika faktorer, dels är det beslutsunderlaget och dels att människor har hört av sig. Sen har vi haft diskussioner inom politiken i olika grupper och med förvaltningen. Vi har kommit fram till att vi inte kan ta ett beslut om att lägga ner, men vi kan inte heller ta ett beslut att inte lägga ner innan vi tagit fram nya riktlinjer, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Nu ska förvaltningen påbörja ett arbete med att "ta fram riktlinjer för service- och gruppbostäder och en långsiktig process för att komma tillrätta med överskottet av platser."  – Vi har inte haft några riktlinjer för LSS-boenden och det är en sak som efterfrågats. Vad ska man gå på om du har ett stort behov av gruppbostad? Och på Guldsmedsgården finns enligt uppgift några som behöver bo på gruppbostad. Guldsmedsgården har blivit en hybrid och det är inte rätt. Så istället för att tro att vi löser det genom att lägga ner Guldsmedsgården så ska vi titta på helheten tillsammans med brukarorganisationen och gode män och resonera med dem.

Har förvaltningen gjort fel?
– Nej, de har gjort rätt utifrån hur vi ska komma tillrätta med tomma platser och kostnader, det har de gjort. Att det landade på Guldsmedsgården blev inte riktigt bra. Har vi inte helhetsbilden av LSS-inriktningen finns ingen anledning att driva på med att lägga ner Guldsmedsgården.

Har ni missbedömt hur den här gruppen kunde reagera?
– Vi är ganska självkritiska i hur vi kommunicerat detta, det blev inte bra. Personligen vet jag att det här inte är vilken grupp som helst. Förhoppningsvis har vi lärt oss en läxa. 

Vad gör ni nu?
– Vi har inte för avsikt att rusa på utan nu ska vi göra det metodiskt tillsammans med brukarorganisationen och lyssna. Det blir förmodligen inte färdigt i år. Det kommer att tas i den nya välfärdsnämnden, som kommer att inrättas nästa mandatperiod. Den kommer att ha verksamhetsansvar och budgetansvar för skola, vård och omsorg.

Mest läst