Här synar späckhuggaren Peter i Bohuslän

När Peter Johannessen och kompisen Jonathan Johansson följde efter flocken simmande den stora hanen plötsligt rakt mot deras båt. Ett närmare möte går knappast att få med en vild späckhuggare.
– Vi blev paralyserade, det är svårt att beskriva, säger Peter.

ANNONS
|

Fisketuren i Bohuslän förra lördagen skulle visa sig bli ett minne för livet för kompisarna Peter Johannessen och Jonathan Johansson.

När de låg och fiskade utanför Måsekär, som i sin tur ligger utanför Orust, vid 19.30-tiden på kvällen skymtade de plötsligt några stora svarta fenor.

– Det var helt spegelblankt och vi låg och fiskade torsk och bleka, det finns en del gamla vrak utanför Måseskär. Det var ganska tydligt vad det var vi såg då ryggfenorna var så pass höga, säger Peter.

Hanen simmande plötsligt rakt mot båten

Fritidsfiskarna bestämde sig för att sätta kurs mot det som stack upp från ytan – när de kom fram kunde de konstatera att det rörde sig om en flock med späckhuggare.

ANNONS

– Vi kunde se fem stycken. De brydde sig inte speciellt mycket om oss och vi körde efter dem en stund.

Plötsligt vände den största späckhuggaren och simmade rätt mot Peters båt.

Peter Johannessen, 36, med en fjärsing från en tidigare fisketur.
Peter Johannessen, 36, med en fjärsing från en tidigare fisketur. Bild: Privat

– Det hörs nog ganska tydligt på filmen hur vi kände då. Det blev ett rejält adrenalinpåslag. Den simmade emot oss, det syntes bättre i verkligheten än på filmen, men den la sig på sidan och liksom kollade in oss.

Vad gesten betydde är Peter inte säker på.

– Jag tror det var den största hanen. Jag vet inte vad den ville, men de är väl ganska nyfikna djur och den ville kanske bara kolla in oss lite, säger Peter Johannessen.

LÄS MER:Kajsa och Philip fick oväntat sällskap i skärgården

"Helt otroligt"

Han berättar att han och kompisen fortsatte att följa efter flocken. Efter en stund bestämde de sig för att låta djuren simma vidare utan sällskap.

– Vi bestämde oss för att det räckte, vi hade fått tillräckligt. De brydde sig inte särskilt mycket om oss, de har ju inga direkta faror, säger Peter.

Varken han eller kompisen har tidigare sett späckhuggare. Han beskriver mötet som en unik upplevelse som han kommer att bära med sig hela livet.

– Att få se dem så här på hemmaplan var ganska oväntat och alldeles extra. Man hör ju någon rapport varje år, men att få se dem själv var helt otroligt, säger han.

ANNONS

Hur gick det med fisket?

– Först blev vi helt paralyserade av det här. Sedan fortsatte vi efter en stund, men det gick inget vidare. Jag tror inte det hade något med späckhuggarna att göra, jag tror snarare att det beror på det här konstiga temperaturerna som vi har haft, säger Peter Johannessen.

LÄS MER:Kompisgängets drömbilder utanför Vinga: "Såg ut som delfiner"

ANNONS